Annons

Unga väljare: ”En demokratisk skyldighet att rösta”

Miljön och att alla ska ha samma förutsättningar är två viktiga frågor.
Den 9 september går de fyra Lars Kagg-eleverna och röstar för första gången.
– Det känns bra att kunna påverka, säger Alice Petersson.
KALMAR • Publicerad 11 juni 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Axel Lindström, Bosse Blomqvist, Amila Alidzanovic och Alice Petersson ska alla gå till valurnan för första gången i höst. ”Det är inte så många i min umgängeskrets som är politiskt medvetna”, säger Amila Alidzanovic.
Axel Lindström, Bosse Blomqvist, Amila Alidzanovic och Alice Petersson ska alla gå till valurnan för första gången i höst. ”Det är inte så många i min umgängeskrets som är politiskt medvetna”, säger Amila Alidzanovic.Foto: Mats Holmertz

Här saknas innehåll

De går sista året på gymnasiet på Lars Kagg-skolan i Kalmar. Söndagen den 9 september får alla fyra gå och rösta för första gången. Det kommer de att göra också, säger de när tidningen träffar dem på en filt i stadsparken för att prata om val och vilken typ av samhälle de vill ha.

– Det känns bra att kunna påverka, säger Alice Petersson och får medhåll från de andra.

Annons

– Det är en demokratisk skyldighet att rösta, säger Amila Alidzanovic som är politiskt engagerad som ordförande i SSU i Kalmar.

– När det var val förra gången, 2014, så kunde man säga: ”Hur kunde de rösta så?” Men det går inte den här gången. Nu är det man själv som är med och bestämmer, säger Bosse Blomqvist.

– Jag har redan röstat en gång i Finland eftersom jag är finsk medborgare så det känns inte så speciellt, tycker Axel Lindström.

Axel Lindström.
Axel Lindström.Foto: Mats Holmertz
Amila Alidzanovic.
Amila Alidzanovic.Foto: Mats Holmertz

Varför är det viktigt att rösta?

Axel: – Det handlar om att få uttrycka sin åsikt.

Amila: – Det är en del av demokratin. Om ingen röstar så fungerar inte demokratiprincipen. Tyvärr tror jag att många röstar på det som är trendigt snarare än på grund av hur det påverkar dem själva och samhället i stort.

Bosse: – Det är bättre att rösta blankt än att inte rösta alls. Men jag vet personer som klagar på hur det blev efter valet som själva hade röstat blankt. Det är kanske lite konstigt.

Vad är ett bra samhälle?

Alice: – Att alla ska få göra sin röst hörd. Jag tror mycket på valfrihet. Man ska kunna välja vilken skola man vill gå på till exempel.

Bosse: – Jag tycker det är viktigt att alla har lika möjligheter när det gäller skola och sjukvård.

Annons

Amila: – För mig är det ideala samhället ett samhälle utan klyftor. Oavsett vem du är och var du är så ska du ha likadana villkor.

Axel: – Det ska vara demokratiskt och man ska kunna granska makten såsom medierna gör. För mig är det viktigt att alla har lika värde och har lika stora möjligheter i livet.

Alice Petersson.
Alice Petersson.Foto: Mats Holmertz
Bosse Blomqvist.
Bosse Blomqvist.Foto: Mats Holmertz

Vilken fråga är viktigast för er?

Amila: – Integration och migration. Just nu ser vi en bristande integrationspolitik, den behöver bli bättre. Det är viktigt att vi tar emot flyktingar på ett bättre sätt. Psykisk ohälsa är också viktigt att ta tag i.

Alice: – Jag funderar mycket på miljön. Det är viktigt för mig.

Axel: – Miljön är en stor fråga.

Bosse: – Miljöfrågan är väldigt viktig, men samtidigt gillar jag bilar. Det är ju helt motsatt egentligen.

Är ni oroliga för framtiden? Vad i så fall?

Amila: – Jag är orolig för bostadsköerna. Jag ska plugga i en annan stad och måste få tag på bostad vilket inte är lätt. Jag är även orolig för diskriminering på arbetsmarknaden eftersom jag inte har ett svenskklingande namn. Men det som oroar mest är den växande nationalismen och att en del av mina vänner inte ska ha samma förutsättningar.

Alice: –Jag är också orolig för nationalismen. Det är tråkigt att folk har sådana åsikter.

Annons

Bosse: – Det här med att få tag på bostad är jag orolig för.

Axel: – Jag försöker att inte oroa mig.

Varifrån hämtar ni er information inför valet?

Axel: – Almedalstalen från förra året, SVT Opinion live och partiledardebatter.

Alice: – Partiernas hemsidor och debatter på tv.

Amila: – Sociala medier är starka, men jag lyssnar även på vad politikerna säger själva.

Bosse: – Jag hämtar ganska mycket från Twitter och andra sociala medier. Det är klart att man tänker på det här med källkritik. Verkar det helt off så kollar jag upp det.

Inte skolan?

Amila – Nej, inte så mycket. Vi pratar mer om internationell politik i skolan.

Pratar ni politik med kompisar nu inför valet?

Annons

Alice: – Ja, det gör man.

Bosse: – Ja, men det blir inte så himla seriöst.

Amila: – Jag tror man pratar mycket politik utan att veta att det är politik. Mycket av det som händer som man reagerar på är politik i grunden.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons