Två sidor av EU-friheten

Huset sveptes bort i en översvämning. Nu försöker Cristinel Caldabararu få ihop pengar till nytt boende. EU:s fria rörlighet har inneburit att vi har fått tiggare på gatorna i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 21 maj 2014
Foto: 
Foto: 

Han sitter på en madrass, vid sidan om honom står en liter mjölk och en liten mugg där några ensamma mynt ligger i botten. En vänlig själ har hjälpt honom att skriva en lapp där han erbjuder sina tjänster i en trädgård eller kök. Men än har ingen vågat anlita honom.

– Get a job, get a job, har folk skrikit åt mig, säger Cristinel Caldabararu.

När byn Jod i östra Rumänien drabbades av kraftiga regn i höstas slog det hårt mot familjen. Deras lilla hus sveptes bort och Cristinel, hans fru, en tvåårig son och en åttaårig dotter var plötsligt utan bostad. Jobbet hade han förlorat för länge sedan.

– Jag är lastbilschaufför men kan göra mycket annat också. Åkeriet jag körde för gick i konkurs och som rom i Rumänien får man inga jobb, så är det bara.

Var bor du?

– På offentliga toaletter. Det går bra, det är fint väder nu.

Som EU-medborgare får han stanna i Sverige i tre månader. Det är också det han tänker göra. Han räknar med att ett nytt hus kommer att kosta mellan 2 000 och 3 000 euro. Så mycket kommer han inte att få ihop. Men även hans syster och hans fru är i Kalmar för att tigga.

– Våra barn bor hos en morbror, men det är väldigt trångt och huset är inte bra. Vi saknar dem, men vi måste göra det här, säger han.

Han har inget riktigt svar på varför det blev just Sverige utan menar bara att han hört att andra romer hade lyckats få med pengar hem efter att ha varit här. De har tagit bussen hit och planerar att åka buss hem när det blir dags.

– Det är lite bråttom att bygga huset. Normalt har vi dåligt väder under höstarna så det måste bli klart innan dess.

Tiggarna har det senaste året blivit ett naturligt inslag på Kvarnholmen. Socialförvaltningen har börjat ta kontakt med de som är i Kalmar. De vill mest veta var de bor och om de lever ett utsatt liv.

Kommunerna har enligt socialtjänstlagen inget krav på sig att ta hand om dem. De ska erbjuda även personer som inte bor i kommunen en dräglig bostad, men detta gäller enligt praxis bara en eller två nätter.

Hur känns det att tigga?

– Fruktansvärt. Men vad ska jag göra. Jag vill inget hellre än att jobba.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.