GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

TV: Håkan Lönngren har länets skönaste dialekt

Håkan Lönngren från Nybro har länets skönaste dialekt. Han fick flest röster i Barometern-OT:s tv-serie Dialektkampen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Nybro • Publicerad 24 maj 2022 • Uppdaterad 25 maj 2022
Barometern-OT överraskade Håkan Lönngren med blommor efter segern i Dialektkampen.
Barometern-OT överraskade Håkan Lönngren med blommor efter segern i Dialektkampen.Foto: Jonatan Bergöö

Under våren har ni tittare kunnat njuta till ett smörgåsbord av lokala dialekter i tidningens tv-serie Dialektkampen på webben. Totalt har 14 män och kvinnor i Kalmar län bjudit både på sig själva och sina härliga dialekter.

Efter några veckors omröstning på webben har tittarna sagt sitt: Länets skönaste dialekt finns i Nybro, hos Håkan Lönngren.

Det var en överraskad Håkan som uppvaktades i hemmet i Nybro med blommor och en specialgjord löpsedel.

– Nähe, skojar du? Det är inte ofta jag blir handfallen, men nu är det på gränsen. Jag hade inte väntat mig att någon skulle gilla dialekten jag har, säger Håkan Lönngren.

Hur viktigt är det med dialekt?

– Det är fruktansvärt viktigt. Det jag anser att det ska höras vad man kommer ifrån. Det ska inte vara rikssvenska över hela landet. Jag är stolt över min dialekt.

Håkan Lönngren arbetade förut med att kommentera hockeymatcher åt Sveriges Radio Kalmar. Han blev känd för ett antal år sedan då ljudklipp med Håkans minst sagt inlevelsefulla kommentering lades ut på nätet. Att leva sig in i matcher gör han även hemma.

– Jag höll på att slänga ut tv:n genom fönstret en gång. Man måste leva sig in i det.

Här kan du se alla avsnitt i Dialektkampen:

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.