Tusentals elever utan skola på måndag

Stängt på grund av strejk. Tusentals barn i Kalmar har ingen skola att gå till på måndag. Vaktmästarna öppnar inte.
Kalmar • Publicerad 10 maj 2003

Det blir dramatiska konsekvenser när Kommunals medlemmar går ut i strejk natten till måndag. Och än mer kaotiskt kan det bli senare i veckan, då riskerar större delen av de förskolor och skolor som öppnat på måndagen att slås igen eftersom ingen har städat.

- Två till tre dagar räknar vi med att de enheterna kan hålla öppet, säger Britt-Mari Idensjö, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Strikt neutral

Kommunledningen har bestämt sig för att vara strikt neutral i konflikten mellan Kommunal och Kommunförbundet, inga politiker kommer att gå in och göra arbetsuppgifter som normalt Kommunals medlemmar gör.

- Politikerna har bedömt att även om det är skolplikt och alla elever har en laglig rätt att gå i skolan garanteras ändå undervisningstiden även om strejken pågår i två veckor, säger Britt-Mari Idensjö.

Barn- och ungdomsförvaltningen har redan fått reaktioner på att skolor stänger och att förskolornas och fritidsgårdarnas öppettider skärs ned på grund av strejken. Föräldrar tycker att förvaltningen borde kunna lösa det här ändå.

Inget strejkbryteri

- Men vi följer spelreglerna och lagarna på arbetsmarknaden. Vi kommer inte att ägna oss åt strejkbryteri.

- Det finns de som tyckt att om vi inte kan vara inne med barnen kan vi väl ha uteverksamhet. Men det är svårt att göra något när man vet att det finns 10 000 barn i vår verksamhet, 4 000 i förskolan och 6 000 i skolan. Och många av kommunens fritidsanläggningar kommer att vara stängda på grund av

strejken, säger Britt-Mari Idensjö.

Även om en skola är stängd kommer inte barn som missat detta att vara stransatta på måndag. De kommer att tas om hand så gott det går, men ingen undervisning bedrivs. Där det redan är klart att skolan är stängd kommer de ansvariga för skulskjutsarna också att informeras.

Flera frågetecken

På barn- och ungdomsförvaltningen pågick ett intensivt arbete under fredagen för att reda ut och informera om hur konflikten kommer att slå. Men även om man börjar få grepp om hur Kommunals strejk påverkar verksamheten återstår ändå flera frågetecken.

- Vi har personal som inte är ute i strejk, men som måste vara hemma och ta hand om egna barn och då inte kan jobba

till exempel, säger Britt-Marie Idensjö.

Mikael Larsson-Ek
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.