GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tusental pensionärer fick sänkt pension

Sveriges pensionärer skulle få mer i plånboken. Det beskedet gav regeringen i budgeten. Men verkligheten blev en annan, tusentals pensionärer fick sänkt pension. Orsaken – nedskriven avtalspension.
Kalmar • Publicerad 25 januari 2018 • Uppdaterad 26 januari 2018

Under de senaste månaderna har de höjda pensionerna varit ett av regeringens stora besked. Gång på gång har budskapet levererats. Men för många, framförallt äldre pensionärer, blev verkligheten en annan.

– Det är korrekt, och väldigt bra, att regeringen höjde pensionerna från årsskiftet. Det innebär att de äldre med lägst pensioner får ett välkommet tillskott. Problemet nu är de så kallade avtalspensionerna, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande för SPF – Seniorerna i Kalmar län.

Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande för SPF - Seniorerna i Kalmar län, är upprörd och bekymrad över att tusentals pensionärer i Sverige fått sänkta pensioner från årsskiftet.
Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande för SPF - Seniorerna i Kalmar län, är upprörd och bekymrad över att tusentals pensionärer i Sverige fått sänkta pensioner från årsskiftet.
Foto: Roger Carlsson

Ansvaret för de så kallade avtalspensionerna är inte en politisk fråga. Tvärtom ligger ansvaret på de som har skrivit under det, alltså arbetsgivare och fackförbund. På arbetsgivarsidan är det SKL, Sveriges kommuner och landsting och förhandlingsorganisationen Pacta. På den fackliga sidan är det Kommunal och bland andra Vision, Lärarförbundet och Vårdförbundet samt SACO/Akademikeralliansen. Det är också dessa parter som kan att göra eventuella ändringar i avtalet. Något pensionärsorganisationerna nu gemensamt kräver.

– Jag har fått väldigt många telefonsamtal från ledsna och upprörda medlemmar som hade sett fram emot en höjd pension och istället fick en sänkning, många gånger talar vi om 400-500 kronor netto i månaden. Det är en kännbar försämring för de allra flesta pensionärer, helt vansinnigt. Det som hänt kommer vi aldrig att acceptera, fortsätter Chatrine Pålsson Ahlgren.

Vad kan ni i pensionärsorganisationerna göra?

– Egentligen inte mycket mer än att påpeka och kritisera det som hänt. Detta är ju inte en fråga för riksdag och regering så den politiska vägen att påverka är stängd. Men eftersom det avtal som ligger till grund för avtalspensionerna är flera tiotals år gammalt kräver vi att avtalen ses över och skrivs om. Det är inte acceptabelt att tusentals äldre får sänkta pensioner, detta måste göras om, nu, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Men arbetsgivarparten, SKL, är just nu inte intresserade av en snabb omförhandling.

– Det är viktigt att pensionsöverenskommelser är långsiktiga. Det är uppenbart att det här äldre avtalet får olyckliga effekter för vissa pensionärer. Vi välkomnar en dialog med de fackliga organisationerna. Det är för tidigt att säga något nu om vad som är möjligt att göra, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i en kommentar i tisdags.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.