Turismen mycket viktig för länet

Turistsäsongen står inför dörren, en oerhört viktig period för Kalmar län.
Kalmar • Publicerad 23 mars 2006
Grafik: Svenska Grafikbyrån/Ulf Åkerlind
Grafik: Svenska Grafikbyrån/Ulf ÅkerlindFoto: 

Under 2005 tillbringade turisterna 2 605 239 gästnätter i länet. Endast fyra län i landet hade fler besökare.

Inom turistnäringen är Kalmar län att räkna med. När Nutek i dagarna presenterade sifforna för 2005 års säsong befäster Kalmar län sin toppposition.

Vid sidan av de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är det endast Dalarna som lockar fler turister än Kalmar län.

Den tämligen trista sommaren 2005 påverkar inte intresset. Antalet gästnätter på hotell,

i stugbyar, på campingplatser och vandrarhem ökade med 8,5 procent jämfört med 2004.

Av besökarna som söker sig till Kalmar län kommer hela 88 procent från Sverige. De utländska turister som besöker länet kommer främst från Tyskland, Danmark och Norge.

På uppdrag av regionförbundet har Resurs tagit fram statistik över turismens betydelse. Statistik som talar för sig själv.

Under 2005 omsatte turistnäreingen i Kalmar län 2 298 000 kronor. Denna enorma summa skapar självklart sysselsättning. Turistnäringen i Kalmar län beräknas skapa hela 2 444 årssysselsatta. Kombinationen många arbetstillfällen stora inkomster genererar också skatteintäkter. För kommunerna

i länet är den totala skatteintäkten av turistnäringen 224 miljoner kronor, för landstinget 108 miljoner kronor. Det är med dessa siffror i bagaget turistnäringen i Kalmar län åker till den årliga turistmässan i Göteborg.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.