Tungt jobb i slitna kök

I centralköket på Oxhagshemmet i Kalmar är det trångt. Det framstår som ofattbart att 770 lunchportioner lagas här varje dag.
Kalmar • Publicerad 14 oktober 2010
? Hela köket är tungarbetat, säger kokerskan Ulla Pedersen.
? Hela köket är tungarbetat, säger kokerskan Ulla Pedersen.Foto: Sonja Palm
Det är trångt i Oxhagshemmets centralkök där 770 lunchportioner lagas varje dag.
Det är trångt i Oxhagshemmets centralkök där 770 lunchportioner lagas varje dag.Foto: Sonja Palm
Kokerskan Christel Lanzinger lyfter med armarna ovanför huvudet.
Kokerskan Christel Lanzinger lyfter med armarna ovanför huvudet.Foto: Sonja Palm

Köket har fått anmärkningar av kommunens miljöskyddsinspektörer för att det är för nedslitet.

Kokerskan Christel Lanzinger visar hur golvet i ett av utrymmena är fullt av sprickor.

– Det går inte att hålla rent, säger hon.

– Hela köket är tungarbetat, säger kokerskan Ulla Pedersen.

Christel Lanzinger visar hur hon måste lyfta in långpannor i ugnarna med armarna ovanför huvudet och riskera att få het steksky över sig.

Ulla Pedersen har arbetat i köket sedan 1995. Hon minns hur det var förr - lika många i personalen men bara hälften så många portioner att laga.

– Då hann vi baka fikabröd till pensionärerna, säger hon.

Carina Blomcrantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.