Annons

Tullslätten återigen hetaste förslaget för kulturhus i Kalmar

Det blir inget kulturhus i brandstationen. Kommunen väljer i stället Tullslätten. Orsaken är en byggare som vill investera i Kalmar, bland annat i brandstationen.
Kalmar • Publicerad 18 december 2012

Utredningen av brandstationen har pågått hela hösten. Den främsta frågan har varit om Byteatern och kulturskolan skulle rymmas i lokalerna. Utredningen visar att de två verksamheterna, som länge varit i stort behov av nya utrymmen, skulle få plats och en ombyggnad skulle vara möjlig.

– Brandstationen är ett enastående hus, och bygg­tiden skulle vara förhållandevis kort, säger Bengt Skoog, ordförande för Byteatern. Ett kulturhus här skulle ha ett stort symbolvärde för Kalmar och öka ­attraktiviteten.

Annons

Men under hösten har en ny intressent för brandstationen dykt upp. Enligt flera källor till Barometern handlar det om ett ”sockrat bud” från en byggmästare med fastigheter i Stockholm som vill investera i sin gamla hemstad.

På tre olika ställen, varav brandstationen är ett, ska han vilja bygga både hyresrätter och kommersiella lokaler.

Det får till följd att Tullslätten, kommunens ursprungliga alternativ för ett kulturcentrum, åter seglar upp som nummer ett.

– För mig är det viktigast att verksamheterna, Byteatern och kulturskolan, får lokaler som är så bra som möjligt och som de är trygga med, säger Marianne Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon vill inte bekräfta att det nu är en tillbyggnad av Tullbroskolan tillsammans med biblioteket som gäller för ett framtida kulturcentrum, men säger:

– När det gäller ytor och kostnader hamnade vi i två ganska lika alternativ, där Tullslätten är ett mer samlat förslag.

I dag, tisdag, ska kommunen diskutera frågan med Byteatern och innan dess vill kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) inte säga något.

På Barometerns fråga om det stämmer att en byggmästares erbjudande puffar ut Byteatern ur gamla brandstationen svarar han så här i ett sms: ”Tror ej någon uppfattar det som att någon knuffas ut. Tvärtom!”

Enligt planeringschefen Björn Strimfors har många varit intresserade av gamla brandstationen genom åren.

– Nu handlar det om att kommunen först ska sätta ner foten om kulturcentrumet.

Detta har hänt

Byteaterns lokalproblem har varit en följetong i många år och teatern har länge velat flytta från hamnområdet. Kulturskolan, med lokaler i Baronen, har också blivit trångbodd under de senaste åren.

2005-2010: Kalmar kommun planerar att bygga om Tullbroskolan till nytt kulturhus.

April 2010: Rödgröna majoriteten vill utreda kulturhus vid Norra Kanalgatan.

Mars 2011: Kalmar kommun och Linnéuniversitetet presenterar avsiktsförklaring om nytt kulturcentrum på Tullslätten.

November 2011: Byteatern stängs efter att stoft från en flistugg i hamnen trängt in i lokalerna.

December 2011: Byteatern saneras och öppnar igen.

Januari 2012: Linnéuniversitetet hoppar av planerna på gemensamt bibliotek, men vill ha 150 studieplatser.

Juni 2012: Brandstationen seglar upp som alternativ till Tullslätten.

Hösten 2012: Brandstationen utreds. Kan nya och gamla ytor rymma Byteatern och Kulturskolan?

Hösten 2012: Kulturskolan får använda lokaler i Tullbroskolan som nu står tom.

December 2012: Utredningen klar, men Tullslätten blir ännu en gång nummer ett. Brandstationen intressant för byggmästare som vill bygga på tre olika platser i Kalmar.

Birgitta Hultman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons