Tufft driva affär på smågata

Flyttkartonger och klädställningar bärs ut ur butiken på Ölandsgatan. Barnklädesbutiken Eleraff flyttar för att komma till det stora shoppingstråket på Storgatan.
Kalmar • Publicerad 18 oktober 2010
?Bättre möjlighet att parkera en stund utanför butiken skulle underlätta. Hundmats- och kattmatssäckar är ju tunga att bära på?, säger Susanne Gustafsson på Vapencentralen.
?Bättre möjlighet att parkera en stund utanför butiken skulle underlätta. Hundmats- och kattmatssäckar är ju tunga att bära på?, säger Susanne Gustafsson på Vapencentralen.Foto: Helena Strömblad
Foto: 
Butiken Eleraff flyttar till Storgatan. Butiksbiträdet Lovisa Jonsson hjälper till med flytten.
Butiken Eleraff flyttar till Storgatan. Butiksbiträdet Lovisa Jonsson hjälper till med flytten.Foto: Johanna Eriksson
?Gärna en gemensam skylt, kanske på hörnhusens fasader, så slipper man gatupratarna. Men en snygg, enhetlig skylt, det ska vara ordning och reda?, säger Annika Schmeidel.
?Gärna en gemensam skylt, kanske på hörnhusens fasader, så slipper man gatupratarna. Men en snygg, enhetlig skylt, det ska vara ordning och reda?, säger Annika Schmeidel.Foto: Helena Strömblad

– Att ha butik på Kvarnholmens smågator är en stor utmaning och sedan polisen tvingade oss att ta bort gatuprataren på Kaggensgatan har genomströmningen av kunder minskat rejält, säger Malin Lindahl, som driver Eleraff.

Hon hoppas ha råd med den högre lokal- hyran på Storgatan, som hon kallar en naturlig shoppinggata dit fler kunder hittar.

– Fast jag tänker fortsätta att kämpa för handlarna på smågatorna. Hela Kvarnholmen ska leva, det tjänar vi alla på, säger hon.

Malin Lindahl tycker att både kommunen och Centrumföreningen kunde göra mer för att stötta butikerna på smågatorna.

– Det har diskuterats att sätta upp en gemen- sam skylt i hörnet mot Kaggensgatan, men det blir ingenting av. Kanske kunde det finnas en parkeringsplats för våra gatupratare i hörnan, säger hon.

Butiken Ordning och reda mitt emot Eleraff har Annika Schmeidel drivit i fyra år. Det går runt, kanske tack vare att hon säljer ett känt varumärke med kontorsvaror.

– Visst kunde kommunen göra mer, säger hon. Mer blomkrukor och dekorationer, fast flaggspelet på sommaren gör mycket, liksom att vi fått julbelysning.

Annika Schmeidel har en gatupratare, som hon har tillstånd för och som står utanför butik-en.

– Fast egentligen gillar jag inte gatupratare. En gemensam skylt som småbutikerna fick sätta på husfasaderna på hörnfastigheterna kanske vore något. Det borde man diskutera med fastighetsägarna. Fast den ska vara snygg och enhetlig, jag gillar ordning och reda.

Till Vapencentralen hittar kunderna trots att butiken inte ligger på shoppingstråket, säger Susanne Gustafsson, som driver affären sedan ett år tillbaka.

– Det beror nog på att det inte finns någon annan butik på Kvarn- holmen med vårt sortiment. Men jag skulle gärna se att det var lättare att parkera utanför butiken. Hund- och kattmat är tungt att bära, ammunition och jaktgrejer likaså, säger hon.

Helena Strömblad
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.