Tuffare att hitta jobb i Kalmar län
I april var 8,8 procent arbetslösa jämfört med rikets 8,5 procent.
På tisdagen redovisade Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsutsikterna för våren 2012 samtidigt som de presenterade en prognos för återstoden av 2012 och 2013. Arbetslösheten ökar 2012 men minskar svagt 2013.
– Företagen uppvisar en fortsatt osäkerhet. Det blir en svag utveckling i år men något bättre 2013, förklarar verksamhetssamordnare Maria Stegfors på Arbetsförmedlingen.
När sysselsättningen faller och arbetslösheten stiger så är det industriföretagen som drabbas hårdast.
– Under 2012 så förväntas den privata tjänstenäringen öka sysselsättningen medan övriga branscher minskar, särskilt då industrin, säger Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingens södra del.
Konkurrensen på arbetsmarknaden kommer att vara fortsatt hård vilket innebär att allt högre krav kommer att ställas på de arbetssökande.
– Det är extra viktigt att vi arbetar mycket med de grupper som står allra längst från arbetsmarknaden, säger Maria Stegfors. De utsatta grupperna utgör 54 procent av samtliga inskrivna arbetslösa.
Till utsatta grupper räknas bland andra utrikesfödda, de utan gymnasiekompetens och människor med någon funktionsnedsättning.
– Tyvärr ökar just de här grupperna svagt hela tiden, säger Inger Schroeder. Det är svårare att hitta jobb till dem. Och ju längre någon är arbetslös desto svårare är det att få ett jobb. Arbetsgivaren undrar ju varför man gått arbetslös så länge.
För ungdomar som saknar arbete är genomgången gymnasieutbildning och körkort det absolut viktigaste att kunna visa upp.
– Det är A och O när man söker jobb, säger Maria Stegfors.
Eva Sjölin är områdeschef för norra länsdelen. Hon menar att arbetsförmedlingen måste matcha arbetsgivare och arbetssökande på ett aktiv sätt.
– Det är viktigt att de får träffas och att de arbetssökande kanske kan få en praktikplats och känna på hur det känns att ha ett riktigt arbete. För att kunna möta denna efterfrågan har vi även utökat vår egen personalstyrka.