GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tre kvar i byggtävling

Nordens största arkitektbyrå, en internationellt ledande landskapsarkitekt och stjärnarkitekten Thomas Sandell - alla tävlar om uppdraget att bygga nytt i ett av Kalmars känsligaste lägen. En av byggherrarna är Coop som vill ersätta utkörda Konsum i Kvasten.
Kalmar • Publicerad 3 juni 2011
Foto: 
Dagens parkeringsplatser i kvarteren Gesällen och Muren.
Dagens parkeringsplatser i kvarteren Gesällen och Muren.Foto: Lars Johansson

Kalmars stadskärna - Kvarnholmen från 1600-talet - är en av barockens mest välbevarade befästningsstäder i norra Europa.

Utanför och innanför stadsmuren finns idag stora parkeringsplatser, nära vattnet. Två av dem är kvarteren Gesällen och Muren på ömse sidor om Västra Sjögatan vid landstingshuset och Pressbyrån.

Politikerna vill ha bostäder och handel på dessa attraktiva ytor. Parkeringsbehovet ska ersättas med ett p-däck på de andra två p-platserna längst bort i öster, som blir kvar.

Läget är känsligt. Gesällen ligger innanför den raserade stadsmuren. Muren ligger utanför, och är utfyllnadsmark som aldrig varit bebyggd.

Här utlystes en markanvisningstävling i mars. Uppdraget är att "levandegöra de kulturhistoriska värdena i spänningsfältet mellan tradition och experiment."

Sex byggherrar lämnade in intresseanmälningar.

– Resultatet och det nationella intresset var över förväntan, säger kommunens planeringschef Björn Strimfors.

En expertgrupp där organisationen Sveriges Arkitekter medverkat har nu valt ut tre av dem, som får tävla om uppdraget.

Inga skisser eller utvecklade idéer är inlämnade i detta skede.

Men man kan ändå utläsa att de tre stora konsortier som gått vidare är sinsemellan olika, med olika fokus.

Vinnare utses i oktober av kommunens ledande politiker, efter förslag från expertgruppen. Sedan säljer kommunen marken till vinnaren för marknadspris.

De tre som inte gick vidare var Kärnhem med arkitekt Mats Elgström, Svensk handel och fastigheter och GBJ Bygg med arkitekterna Memima och Erik Giudice samt Riksbyggen, Dagon och NCC, med arkitekterna Gehl och Tengbom.

De tre som gått vidare i tävlingen är:

* HSB Sydost, Kf Göta och Skanska. Kf Göta äger Konsum i Kvastenhuset som sagts upp av fastighetsägaren till juni 2013. En ny stor matbutik på Kvarnholmen har efterlysts länge i debatten. En av Europas största arkitektbyråer - White Arkitekter - har engagerats. White ritade Länsförsäkringars nya hus i kvarteret Mästaren på Kvarnholmen.

* N J Andersson & Son, grundat i Kalmar 1902. Man lockar med hyresrätter i egen förvaltning och ett "solitt och äkta intresse" av att utveckla Kalmars kulturarv. Arkitekter är Kalmarbaserade Atrio och Mats Dahlström, som ritat delar av Varvsholmen. Thorbjörn Andersson, en landskapsarkitekt internationellt berömd för stadsmiljöer vid vatten, är knuten till projektet som konsult.

* Byggbolaget Peab i samarbete med Sandellsandberg. Utsedd arkitekt är Jacob Sivander, men med arkitekten och formgivaren Thomas Sandell själv som ansvarig. PS-serien för Ikea, Gåshaga brygga på Lidingö och inredning av Rolfs kök och Moderna museet i Stockholm är ett litet urval av det han är mest känd för. Thomas Sandell anses förvalta ett skandinaviskt, modernistiskt arv.

Carina Blomcrantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.