Transaktioner bevis mot knarkåtalad man

"Inga kommentarer" var de anklagades stående svar. "Spekulationsjuridik" betygsatte en av advokaterna åklagarens bevisning.
Kalmar • Publicerad 6 november 2003

På onsdagen ställdes de fyra män som är misstänkta för att ligga bakom omfattande knarkhandel i Kalmar inför rätta. Samtliga nekar till huvuddelen av anklagelserna.

I slutet av september slog polisen till mot en 59-årig man boende i Smedby. Han hade en stund fått ett samtal där han uppmanades "röra på sig". När han togs hade han 21 000 kronor på sig.

Samtidigt stoppades en skåning på E 22 i en bil som visade sig innehålla 132 gram amfetamin. Enligt åklagaren var partiet avsett för 59-åringen och en av dennes kamrater.

Längre tids spaning

Tillslagen gjordes efter en längre tids spaning, bland annat genom telefonavlyssning. Detta efter att andra missbrukare

i Kalmar lämnat uppgifter till polisen om att 59-åringen ägnade sig åt omfattande narkotikahandel.

Utredningen slutade med att fyra personer åtalades, Kalmarborna och två skåningar.

59-åringen och en man från Malmö pekades ut som huvudmän och anklagas för att ha innehavt och sålt minst 1,5 kilo amfetamin.

Leveranserna ska gått till som så att affärerna gjordes upp per telefon, pengar sattes in på bankkonto och knarket skickades med posten som brev.

Med hjälp av listor över telefonsamtal mellan männen, avlyssning och överföring av drygt en kvarts miljon kronor till Malmöbons konto anser åklagaren narkotikabrottet är styrkt.

Två knarkförsändelser finns

i beslag, det som fanns i skåningens bil och en försändelse som polisen lade händerna på innan den nådde 59-åringen.

Men redan någon vecka innan kunde beslag gjorts. Den gången nöjde sig dock polisen med att känna på brevet innan det delades ut till Kalmarbon. Detta reagerade hans försvarare på.

- Vi kan omöjligt veta vad försändelsen innehöll. Polisen bemödade sig inte ens att hämta en narkotikahund för att undersöka innehållet, sade advokat Bo Runnquist.

En viktig del av åklagarens bevisning är de ekonomiska transaktionerna på drygt

250 000 kronor till Malmöbons konto. 59-åringen hävdar att han satte in pengarna på uppdrag av en person han inte vill namnge. Skåningen påstår att han öppnade kontot åt en numera avliden vän.

"Utnyttjad av andra"

- Åklagaren vill peka ut min klient som en knarkbaron. Han kan mycket väl blivit utnyttjad av andra. Det är ostridigt att han satt in pengar i eget namn men vad är det som säger att dessa var kopplade till narkotika? undrade Runnquist.

Han fick medhåll av kollegan Michael R:son Boberg. Denne menade att bevisningen till stor del bygger på antaganden.

- Efter spekulationsekonomi har vi nu fått spekulationsjuridik, sade han.

Den andra Kalmarbon, en

43-årig man, är misstänkt för att tillsammans med 59-åringen beställt det parti som beslagtogs i skåningens bil. I likhet med de medåtalade var hans standardsvar på frågorna i rätten: Ingen kommentar. Det hade åklagaren förståelse för.

- Bevisningen är kristallklar. Om de säger något rör de bara till det, var Gunilla Öhlins tolkning av männens tystlåtenhet.

I sin slutplädering krävde hon fängelsestraff för samtliga inblandade. De får sin dom

i nästa vecka. Fram till dess ska de vara kvar i häkte.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.