Tomtemakare säljer ut

Gert-Ove Karlsson har i fem års tid tillverkat egna trädgårdstomtar, grodor och blommor i cement, men nu håller de på att ta över därhemma. Utförsäljning är lösningen.
Kalmar • Publicerad 12 oktober 2011
Gert-Ove Karlsson i Ljungbyholm har i flera år haft tomtetillverkning som hobby. Bland annat gör han tomtar av ekivok art. Men nu vill han få rent i förrådet och säljer ut. Hittills har det gått trögt. Foto: Mats Holmertz
Gert-Ove Karlsson i Ljungbyholm har i flera år haft tomtetillverkning som hobby. Bland annat gör han tomtar av ekivok art. Men nu vill han få rent i förrådet och säljer ut. Hittills har det gått trögt. Foto: Mats HolmertzFoto: Mats Holmertz

– Jag har en hel hoper, 200 till 300 figurer. De står här överallt, säger Gert-Ove Karlsson.

Allt började för fem år sedan. Gert-Ove Karlsson, Ljungbyholm, ville skaffa sig en hobby och eftersom tomtar är populära föll valet på att gjuta sådana. Tomtar i plast införskaffades från Polen och så tog arbetet med att göra formar fart. Ett halvår tar det att få ihop en enda form men när det är gjort gjuter han i cement. Därför väger tomtarna och de andra skulpturerna tio kilo styck. Hittills har det gått lite dåligt med försäljningen.

– Det är tyngden som folk drar sig för. Men de i plast står inte still och håller inte färgen. Jag har handmålat mina två gånger med en färg som gör att de tål kyla, regn och rusk, säger han.

Han hoppas att det ska höra av sig någon som kan bli en återförsäljare på sikt.

Vad gör du om du inte blir av med tomtarna?

– Då fortsätter jag väl. Det här är min hobby.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.