Tjänstekort användes för privat bruk

Minst två tjänstemän på regionförbundet använder regelbundet förbundets kreditkort för privata inköp och kontantuttag. Trots att det är förbjudet.
Kalmar • Publicerad 16 februari 2006

- Det är allvarligt. Ett tjänstekort ska naturligtvis bara användas i tjänsten, det hörs ju på namnet. Det finns alltid en risk för ekonomisk skada när rutinerna inte följs, säger Magnus Dahl, ekonomichef på regionförbundet.

Tio av regionförbundets tjänstemän, främst de som ofta reser utomlands i arbetet, är betrodda med kreditkort för tjänstebruk. Men den granskning som Barometern-OT har gjort i samarbete med Västervikstidningen, visar att minst två tjänstemän har satt i system att regelbundet använda kortet privat under hela 2005.

Den ena tjänstemannen har gjort kontantuttag på sitt kort i Sverige och utomlands under flera av årets månader. Det rör sig om storleksordningen från omkring tusen kronor till flera tusen kronor. Under en sommarmånad var totalsumman på kreditkortet 4 266 kronor. 3 998 av dessa rörde uttag som bokförts som privata. Tjänstemannen har också använt kortet för privatköp vid något tillfälle.

Den andra tjänstemannen har flitigt använt sitt kreditkort under samtliga årets månader utom en. Tjänstemannen har räckt fram tjänstekortet när det varit dags att betala krognotor, fjällsemester, läkarbesök, alkohol, livsmedel, apoteksvaror, kläder och sportutrustning. Tjänstemannen har också använt kortet för privata kontantuttag.

Egen redovisning När kreditkortsfakturan anlänt, har det varit upp till tjänstemännen själva att uppge vilka köp och uttag som gjorts i tjänsten och vilka som avser privat bruk. De belopp som tjänstemännen angett som privata, har sedan dragit på tjänstemännens lön. I praktiken innebär förfaringssättet att tjänstemännen fått någon eller ett par månaders frist med att betala sina privata utgifter. Regionförbundets tjänstekort har alltså fungerat som deras privata, räntefria kreditbank.

- Så får det inte gå till. Det är retfullt att ni upptäcker något som vi själva borde ha sett. Jag har inte känt till omfattningen av det hela, utan har trott att det har rört sig om någon enstaka gång, säger Magnus Dahl.

Att tjänstemännen själva får uppge vad som är privat respektive tjänsterelaterat, borde medföra en risk för felaktigheter. Vid granskningen fann vi till exempel att en Expressen bokförts som tjänsteköp. Visserligen handlar det om en småsumma, men exemplet visar ändå på hur lätt det är att privata köp slinker igenom redovisningsrutinerna.

Magnus Dahl instämmer.

- Det är svårt att kontrollera. Vi får helt enkelt lita på att tjänstemännen lämnar korrekta uppgifter.

Ingen ekonomisk skada Dahl medger att redovisningsrutinerna har brustit, men säger att regionförbundet inte lidit någon ekonomisk skada till följd av detta.

- Och det är det viktigaste. Även om det är allvarligt när rutinerna brister.

Enligt Magnus Dahl finns det ingen skriftlig policy för hur kreditkorten ska användas.

- Nej, men det finns en outtalad. För mig som ekonom är det självklart att privata utgifter inte ska betalas med regionförbundets kort, säger Magnus Dahl.

Han har heller inte talat med de aktuella tjänstemännen om deras kortanvändning.

- Nej, eftersom jag inte känt till omfattningen.

Han berättar att den tjänsteman som gjort stora kontantuttag som bokförts som privata, tagit ut pengar för att slippa ligga ute med pengar som spenderats under tjänsteresor. Det anser han är godtagbart.

"Inte något konstigt" Barometern-OT och Västervikstidningen har talat med de två aktuella tjänstemännen. De anser inte att de gjort något fel när de använt korten för privat bruk. Den tjänsteman som gjort stora kontantuttag på sitt kort, säger sig inte ha fått några förhållningsregler angående korthanteringen. Tjänstemannen tycker inte heller att det är "något konstigt" att stora kontantuttag gjorts med kortet. Vidare säger tjänstemannen att även om uttagen bokförts som privata, är de gjorda i samband med, och för, tjänsteresor.

- Man kan se det som ett förskott för att jag ska slippa ligga ute med pengar. Det är därför jag inte använt mitt privata kort.

Luren i örat Den tjänsteman som flitigt använt regionförbundets kort för privata köp vägrar att svara på frågan om varför han använder sitt eget kort när han köper saker för eget bruk.

- Jag kan inte tänka mig att jag köpt något för regionförbundets pengar som jag inte betalat tillbaka. Jag är väldigt noga med att allt stämmer i slutet av månaden.

Tjänstemannen vill dock inte kommentera köpet av den Expressen som bokförts som tjänsteköp, utan hänvisar till sin chef, regiondirektör Håkan Brynielsson. Samtalet avslutas med att tjänstemannen slänger på luren.

Det är revisionsfirman Öhrlings som granskar regionförbundets räkenskaper och internkontroll. Granskningen av 2005 års bokföring påbörjas nu i veckan.

Maria Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.