Annons

Tio av tolv länskommuner tjänar på ny skatteutjämning

Högsby blir länets stora vinnare, tätt följt av Hultsfred, om förslaget till ny kommunal skatteutjämning går igenom. Landsbygdskommuner som har tagit emot många flyktingar drar vinstlott.
Kalmar län • Publicerad 1 oktober 2018
Arkivfoto från Högsby, som blir länets stora vinnare om förslaget till ny kommunal skatteutjämning går igenom.
Arkivfoto från Högsby, som blir länets stora vinnare om förslaget till ny kommunal skatteutjämning går igenom.Foto: SUVAD MRKONJIC

På måndagen överlämnade utredaren Håkan Sörman sin utredning till civilminister Ardalan Shekarabi (S). Förslaget innehåller nya beräkningar för hur en ny, stor utjämning av kostnader mellan landets kommuner och landsting skulle kunna se ut. I stora drag innebär det att rika storstadskommuner ska ge mer till fattiga kommuner i glesbygden.

På länsnivå är det Gotland och ”skogslänen” Jämtland, Värmland och Dalarna som pekas ut som de största vinnarna, medan rika län som Stockholm och Västmanland återfinns bland förlorarna.

Annons

Men även många kommuner i Kalmar län hamnar på plussidan och blir bidragstagare i en ny omfördelning av skattepengar.

Vinsten är störst för Högsby kommun, som skulle gå från dagens bidrag på 4 477 kronor per invånare till 7 185 kronor, alltså en ökning med 2 708 kronor. Det skulle innebära ett tillskott på cirka 16 miljoner kronor. Även Hultsfreds kommun skulle öka kraftigt, från dagens 1 229 kronor till 2 895 kronor, en ökning på 1 666 kronor per invånare. Totalt ett tillskott på 24 miljoner.

Ett av skälen till den stora ökningen är att utredaren Håkan Sörman föreslår en helt ny kompensation för kommunal vuxenutbildning och SFI, svenska för invandrare, vilket gynnar kommuner som har tagit emot många flyktingar.

Borgholm, Mönsterås och Nybro skulle vända från minus till plus och bli bidragstagare i stället för bidragsgivare. Däremot skulle Kalmar, Västervik, Mörbylånga, Oskarshamn och Vimmerby få fortsätta som nettobetalare till systemet, även om summan för de tre sistnämnda skulle bli mindre än i dag (se tabell).

Förändringarna var tänkta att genomföras redan 2020, men det uppkomna politiska läget med övergångsregering gör att det inte blir förrän tidigast 2021.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons