"Tillsynen har varit eftersatt"

Under förra året växte högarna med oavslutade ärenden på länsstyrelsen. Samtidigt har inte tillsynen av miljö, byggnadsminnen och djurhälsa hunnits med.
Kalmar • Publicerad 28 juni 2010

– Vi får hoppas att folk följer lagen, för tillsyn är ett område som har varit mer eftersatt än det borde vara, säger Sven Lindgren, landshövding i Kalmar län.

En granskning av Statskontoret visar att länsstyrelsen klarade av drygt 35?000 ärenden under förra året, runt 3?000 färre än året innan. Vid årets slut fanns 9?965 icke avgjorda ärenden, nästan dubbelt så många som 2008 då antalet var 5?120. 205 av ärendena hade legat mer än två år, 75 procent fler jämfört med året innan.

– Att handläggningstiden ökade under förra året berodde på omorganisationen. Den gjorde att vi tappade fart, säger Sven Lindgren.

Han ville själv att Statskontoret skulle granska länsstyrelsen, bland annat på grund av den nya organisationen. Den har sin bakgrund i att länsstyrelsen gjorde sig av med 24 anställda förra året, efter att arbetsuppgifter flyttats över till andra länsstyrelser.

Sven Lindgren tycker också att länsstyrelsen har fått för lite resurser för att klara av sitt uppdrag fullt ut. Länsstyrelsen får uppgifter av nio olika departement och han anser att regeringen inte alltid lyckas med samordningen.

– Jag har tvingats nedprioritera områden och det tycker inte jag att jag som tjänsteman ska göra. De besluten borde fattas av regeringen, säger han.

Medan planerad tillsyn har fått stå tillbaka har länsstyrelsen valt att prioritera tillstånd till företag, för att inte bromsa upp deras verksamheter.

Några som fick vänta länge på beslut förra året var de lantbrukare som sökte gårdsstöd, ett EU-bidrag.

Enligt Sven Lindgren är länsstyrelsen nu i?kapp med att beta av ärenden.

– Den nya organisationen har satt sig, det flyter på fantastiskt bra och ekonomin är i stort sett i balans.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.