Tiggeriförbud föll efter lång debatt i fullmäktige

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfssons motion om tiggeriförbud i Kalmar mötte hårt motstånd, inte minst från Miljöpartiets Max Troendlé, när frågan debatterades på fullmäktige på måndagen.
Foto: Mats Holmertz
Thoralf Alfssons motion om tiggeriförbud i Kalmar mötte hårt motstånd, inte minst från Miljöpartiets Max Troendlé, när frågan debatterades på fullmäktige på måndagen.

Ren och skär rasism eller ett sätt att sätta press på EU-länder att ta hand om sina egna medborgare. Det var ytterligheterna när två motioner om tiggeriförbud i Kalmar debatterades i fullmäktige.

Frågan var visserligen avgjord redan från början, men det hindrade inte 18 fullmäktigeledamöter från att i 41 olika inlägg göra mer eller mindre känslosamma utfall.

De två motionerna, dels från numera partilösa Thoralf Alfsson, dels från sverigedemokraten Petra Gustafsson, handlade om att införa tiggeriförbud, eller ”passiv pengainsamling” på kommunal mark.

Argumenten var många, och välkända.

– Att tillåta tiggeri tar inte bort fattigdom, i stället kan det leda till att effekterna förstärks, sade Thoralf Alfsson och karakteriserade majoriteten som naiv.

– Ni har inte tittat brett på frågan och tagit med vad som följer i tiggeriets spår, sade han och nämnde både dömda människohandlare i Hultsfred och Växjö, och domen mot den så kallade Salveligan.

Kristdemokraten Chistopher Dywik försökte gå någon slags medelväg där han både ville attackera grundproblemet i tiggarnas hemländer, samtidigt som han pläderade för natthärbärge och reglerade tider och platser i ordningsstadgan.

Miljöpartiets Max Troendlé gjorde både en historisk exposé över förtrycket av romer och tog sedan till storsläggan:

– Varför lägger ni sådana här förslag, undrade han och menade att det inte alls handlade om omsorg om utsatta grupper.

– Det handlar om något helt annat, ren och skär rasism, sade Troendlé.

Moderaten Christina Fosnes medgav att tiggeriförbud var en komplicerad fråga, som inte borde avgöras på kommunal nivå.

– Vi vill i stället se ett tiggeriförbud på nationell nivå, sade hon.

Även Liberalerna tyckte att frågan var svår, men hävdade att tiggeriet inte var något stort problem i Kalmar.

– Ni vill göra skillnad på folk och folk, sade oppositionsrådet Carl-Henrik Sölvinger, medan partikollegan Lotta Wahlmino pläderade för mer medmänsklighet.

– Ni är som strutsar som stoppar huvudet i sanden, ni vill inte se problemen, svarade sverigedemokraten Curt Gustafsson.

Socialdemokraterna låg ganska lågt i debatten, men Dzenita Abaza och Michael Ländin gav besked.

– Vi ska inte ge oss på dem som är utsatta, utan sätta press på länder som Rumänien, men det är främst en fråga för riksdagen och EU-parlamentet, sade Dzenita Abaza.

Även Vänsterpartiets Liselotte Ross och veteranen Bertil Dahl begärde ordet.

– Förslagen visar brist på empati och medmänsklighet som övergår i ren rasism, dundrade Bertil Dahl.

– Du kastar sten i glashus, du talade på en antisemitisk demonstration på Larmtorget, replikerade Thoralf Alfsson.

Efter en och en halv timmes debatt följde voteringar, där båda motionerna föll. 43 ledamöter röstade mot Alfssons motion, 42 mot Petra Gustafssons, medan sju SD- ledamöter och Thoralf Alfsson röstade för. Samtliga moderater lade ner sina röster.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.