Testa dig själv: Klarar du Mensa-uppgifterna?

Kalmar Artikeln publicerades
Pontus Eriksson kunde glädja sig åt en god uppslutning av Kalmarbor som ville testa sig för Mensa.
Foto:Jörgen Ström
Pontus Eriksson kunde glädja sig åt en god uppslutning av Kalmarbor som ville testa sig för Mensa.

Hur många finns det egentligen i Kalmar som kvalificerar sig för intelligensföreningen Mensa? Några tog i alla fall chansen att testa sina kunskaper i helgen. Och för den som missade kommer nya chanser under hösten.

Totalt 22 personer kom till det första av flera testtillfällen som lokalavdelningen för Mensa arrangerade i Kalmar.

– Det var väldigt kul att se att så många kom hit. Vi kommer att köra fler tillfällen att testa framöver – nästa gång blir troligen redan i oktober, säger testledaren Pontus Eriksson som driver Mensas lokala avdelning i Kalmarregionen.

Totalt är 50 personer i länet medlemmar i Mensa i dagsläget. En siffra som ska kunna gå att öka.

  – Det är möjligt. Statistiken säger att det är två procent av befolkningen som når de resultat som krävs, säger Pontus Eriksson.

  De 22 Kalmarbor som tog chansen att testa sina IQ-kunskaper skulle lösa 45 matriser på 20 minuter. En svår uppgift men som mpnga genomförde på ett lovande sätt.

  Om någon klarade att nå erfordeliga gränsen 131 återstår att se. Testresultaten skickas in för rättning innan de via snigelpost returneras.

  Vad har man för nytta av att vara med i Mensa?

  – Att ha hög IQ är bra om man använder det på rätt sätt – till exempel om man har officiellt uppdrag i Mensa söker, säger Pontus Eriksson.

  Vilka är det som vill testa sig?

  – Det är alla typer av människor – både unga och äldre och både män och kvinnor.

  Mensa har drygt 6 000 medlemmar i Sverige. Föreningen är organiserad i lokala, nordiska och internationella organisationer. I Sverige är den äldsta medlemmen 83 år och den yngsta blott fem år.

  Fakta

  Föreningen Mensa och IQ-testet

  Mensa är en Ideell förening som grundades i England 1946 och har funnits i Sverige sedan 1964.

  I Sverige finns cirka 6 500 medlemmar som har en intelligenskvot (IQ) som motsvarar de två högsta procenten i landet.

  Det finns flera skalor för att mäta IQ, men alla har IQ 100 som genomsnitt för befolkningen. Skalan som används i Sverige heter Wechsler och har minimigränsen 131 för medlemskap. Det finns länder som använder andra skalor och därför har de ett annat värde på det provresultat för IQ som krävs för att erbjuda medlemskap (två andra kända skalor är Stanford-Binet respektive Cattell).

  Testet för att blio medlem består av ett antal logiska uppgifter med fugurer som ska lösas på en viss tid (se figurer intill).

  Källa: Mensa.se

  Visa mer...