Tågplaner får Smedby att koka

Det jäser i Smedby. På torsdagen fick kommunen ta emot en skrivelse från ett 60-tal personer med kritik mot planerna på att bygga om järnvägen genom samhället
Kalmar • Publicerad 17 maj 2003

- Vi vill inte ha ett tåg som rusar fram mitt ibland oss med 200 kilometer i timmen. Det skulle rasera grönområden och lekplatser och förstöra vår miljö. Det är fel av samhället att slänga bort åtskilliga miljoner för att göra passagen genom Smedby 30 sekunder snabbare, säger Ingemar Andersson på Ekbacksvägen, en av ledarna för aktionen.

"Långt till beslut"

Projektet med ny järnväg på kust till kust-banan närmast Kalmar och genom både Smedby och Trekanten befinner sig i ett tidigt skede. På kommunens samhällsbyggnadskontor håller tjänstemännen på med att ta fram ett program för utbyggnaden som också ska innehålla en beskrivning av miljökonsekvenserna. Avsikten är att eliminera korsningar och därmed kunna höja både säkerheten och tågens fart.

- För en tid sedan hölls information med berörda fastighetsägare. Det finns ett så kallat ramavtal mellan Kalmar kommun och Banverket, ägaren till själva spåret, om hur ärendet ska handläggas av de två huvudmännen, men det är fortfarande långt till beslut, uppger Hans Johansson, chefstjänsteman på samhällsbyggnadskontoret.

Lekplats blir trafikplats

Men det är upprörda villaägare och boende som tagit emot kommunens information. "Vi vill kraftigt protestera mot planerna", heter det i skrivelsen som lämnades in till kommunen under gårdagen. Ekbacksvägen skulle bli genomfartsled och barnens lekplats och bollplan förvandlas till trafikplats.

"Höj gärna säkerheten på järnvägen men inte genom höjda hastigheter genom samhällena och på bekostnad av våra grönområden", framhålls det vidare.

Gunnar Rockström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.