Svininfluensan har slagit till i Blekinge

Svininfluensan är tillbaka i Blekinge. I förra veckan upptäcktes det första fallet vid infektionskliniken i Karlskrona och just nu är en hel familj inlagd på kliniken. Minst en av familjemedlemmarna har smittats av svininfluensa.
Kalmar • Publicerad 3 januari 2013

Det rapporterar blt.se.

– Alla fall utreds noga, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem vid Blekingesjukhuset.

– Många av de Blekingebor som vaccinerade sig 2009 har fortfarande skydd.

Det som utmärker svininfluensan är att den kan vara dödlig även för personer som inte ingår i riskgrupperna.

I förra veckan dog en elvaårig norsk pojke i Norge i sjukdomen. Vid det stora utbrottet 2009 konstaterades 127 fall i Blekinge av den fruktade svininfluensan. Viruset upptäcktes först i Mexico och spreds snabbt över världen, ett 60-tal svenskar dog.

Med två bekräftade och ytterligare tre misstänkta fall av svininfluensa i Blekinge anser Rickard Eitrem att det finns anledning att noga följa utvecklingen.

– De grupper som ligger i riskzonen för att bli allvarligt sjuka har erbjudits vaccin, det gäller exempelvis äldre personer och personer med hjärt- och lungsjukdomar. Vi ser emellertid att många är rädda för biverkningarna och avstår.

Lottie Håkansson

Smittan finns även i Småland rapporterar P4 Jönköping. En patient från Värnamo flyttades under onsdagen till infektionskliniken i Jönköping. Personen var vaccinerad, men har trots det blivit smittad.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.