Svagt intresse för internationella kurser på Linnéuniversitetet

Ansökningarna till internationella kurser vid Linnéuniversitetet har minskat med 88 procent jämfört med i fjol.
Kalmar • Publicerad 1 april 2011

Det visar statistik från verket för högskoleservice.

Barometern har tidigare skrivit om det stora tapp av studenter som väntades inför höstterminen 2011. Orsaken är de avgifter vid årsskiftet införts för studenter från länder utanför EU, EES-länderna och Schweiz. Nu finns siffror som visar exakt hur stort tappet blir.

För de internationella kurserna vid Linnéuniversitets har ansökningarna minskat från 21303 i fjol till 2614 i år. För Masterprogrammet har ansökningarna minskat från 7892 i fjol till 1647 i år, en minskning med 79,1 procent.

Av de 16 högskolor och universitet som erbjudit internationella kurser både höstterminen 2010 och 2011 har 13 haft ett tapp i antalet sökande på omkring 80 procent eller mer. Värst är det för Högskolorna i Halmstad och Dalarna som har omkring 95 procent färre sökande i år jämfört med förra året. Bara Karolinska institutet i Stockholm behåller samma söktryck.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.