Annons

Studenterna ger inte upp – vill ha sitt studentutspring

Uppmaningen i Kalmarsunds gymnasieförbund är kort och enkel. Fatta ett nytt beslut, gör det möjligt för årets studenter att möta sina familjer på skolgården.
Kalmar • Publicerad 20 maj 2021 • Uppdaterad 26 maj 2021
Den klassiska bilden från studentfirandet på Stagneliusskolan. Jublande studenter och väntande familjer och vänner. Den upplevelsen kommer, till studenternas stora besvikelse, inte att bli verklighet i år.
Den klassiska bilden från studentfirandet på Stagneliusskolan. Jublande studenter och väntande familjer och vänner. Den upplevelsen kommer, till studenternas stora besvikelse, inte att bli verklighet i år.Foto: Suvad Mrkonjic

Ebba Råk studerar sina sista dagar på programmet Samhälle, beteende med profil idrott och ledarskap på Stagneliusskolan i Kalmar. Hon och hennes klasskamrater är upprörda och besvikna.

Klasskamretarna i programmet Samhälle, beteende med profil idrott och ledarskap på Stagneliusskolan i Kalmar såg fram emot sitt studentfirande. Nu är de besvikna över att studentutspringet ställs in.
Klasskamretarna i programmet Samhälle, beteende med profil idrott och ledarskap på Stagneliusskolan i Kalmar såg fram emot sitt studentfirande. Nu är de besvikna över att studentutspringet ställs in.Foto: Privat

– Jag blev så arg och ledsen när vi fick beskedet att det inte blir något utspring för oss studenter i Kalmar i år heller. Gymnasieförbundet har haft ett år på sig att ordna detta. Det känns som man väljer den enklaste lösningen, att säga nej till allt. Om viljan bara fanns hade det ganska enkelt gått att arrangera ett coronasäkert utspring, säger Ebba Råk.

Ebba Råk, student på Stagneliusskolan.
Ebba Råk, student på Stagneliusskolan.Foto: Privat
”Skälet till att utspringet ställs in sägs vara smittspridningen i Kalmar län. Men studenterna i Oskarshamn får springa ut, Oskarshamn ligger ju också i Kalmar län. I Växjö får också säkra utspring anordnas.Varför inte i Kalmar, jag blir så besviken”
Ebba Råk, student på Stagneliusskolan.
Annons

I sitt brev konstaterar Ebba Råk bland annat:

”Genom att neka anhöriga att befinna sig vid utspringet den 9 juni bidrar ni till högre smittspridning. Med stor sannolikhet kommer människor precis som förra året ställa sig längst kanalen bakom idrottshallen. Människor från alla olika håll i länet trängs på en och samma plats i hopp om att få se en av de mest betydelsefulla händelserna i en människas liv.”

”Utifrån ert pressmeddelande känns det som att ni inte ens har övervägt andra förslag och lösningar på ett smittsäkert utspring. Om resten av Sverige kan anordna smittsäkra utspring kan det inte vara omöjligt att genomföra det i Kalmar också. Gör om, gör rätt!”

– Skälet till att utspringet ställs in sägs vara smittspridningen i Kalmar län. Men studenterna i Oskarshamn får springa ut, Oskarshamn ligger ju också i Kalmar län. I Växjö får också säkra utspring anordnas.Varför inte i Kalmar, jag blir så besviken, fortsätter Ebba Råk.

Dzenita Abaza (S), ordförande för Kalmarsunds gymnasieförbund.
Dzenita Abaza (S), ordförande för Kalmarsunds gymnasieförbund.Foto: Mats Holmertz

Dzenita Abaza (S) är ordförande för Kalmarsunds gymnasieförbund. Hon stöttar beslutet att stoppa årets utspring.

– Beslutet att inte ha några studentfiranden på våra gymnasieskolor är ett tjänstemannabeslut. Men även om jag har full respekt och förståelse för studenternas besvikelse så står jag bakom beslutet. vi har väldigt stora gymnasieskolor och vill absolut inte medverka till ökad smittspridning. vi har klarat pandemins utmaningar bra så här långt, varför riskera något bakslag nu, förklarar Dzenita Abaza.

Vad händer om de nuvarande restriktionerna skulle tas bort? Kommer ni att ompröva beslutet att inte tillåta utspring då?

– Den frågan vill jag inte svara på. Som jag sa tidigare det är inte vi politiker som fattar beslut om vilka regler som ska gälla på skolorna under studentdagen, de besluten tar våra tjänstemän, säger Dzenita Abaza.

Här saknas innehåll

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons