Byggfacket tog ingen strid i Arbetsdomstolen mot Mörebyggen. I stället begärdes respit. Och snart blir det förhandling på lokal nivå.
Kalmar • Publicerad 22 mars 2006

Hela Byggsverige följer med spänning utgången av tvisten mellan Mörebyggen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

Barometern-OT har i tidigare artiklar beskrivit den långvariga striden och Svenska byggnadsarbetareförbundet stämning mot Mörebyggen AB inför Arbetsdomstolen, AD. Facket anser att han har brutit mot kollektivavtalet när han ger sina anställda fast lön vid nybyggnation.

Tiger gemensamt - Facket har lagt ned fighten i Arbetsdomstolen mot mig, och har begärt att få återkomma. Men mer kan jag inte säga. Jag har lovat facket att inte säga någonting, säger Staffan Axelsson, vd och ägare till Mörebyggen, som annars är mycket frispråkig.

De sedan länge stridande parterna tycks nu tillfälligt ha grävt ned stridsyxan och gör nu gemensam sak. De tiger.

Gunder Nilsson, Byggnads avdelning 10 Kalmar, vill inte svara svarar på frågan varför facket skjutit upp förhandlingen i AD.

- Jag kan inte kommentera det, säger han.

Byggnads Kalmar har drivit frågan länge och hårt för att få Mörebyggens Staffan Axelsson att införa prestationslön.

Till slut stämdes han till Arbetsdomstolen i slutet på förra året. Byggnadsarbetareförbundet menar att Mörebyggens vd brutit mot kollektivavtalet när han ger sina anställda en fast lön, i stället för prestationslön vid nybyggnation. Facket hade också ett skadeståndskrav på 100 000 kronor.

Ärendet i Arbetsdomstolen är uppskjutet några månader säger Göran Räntfors, vd på Sveriges Byggindustrier som representerar Mörebyggen vid förhandlingar.

Allt tyder på att Byggnadsfacket inte vill ta strid utan träffa en lösning.

- Man anser att det finns en förhandlingsmöjlighet. Det blir förhandling i början av april, säger Göran Räntfors.

Vad innebär det om man träffar en lösning?

- Att det kan bli någon form av prestationslön och att det blir någon del som är rörlig, runt 5 procent, då kan facket acceptera det. Detta innebär att facket får ta ut mätningsavgifter.

För byggnadsfacket innebär det ett ekonomiskt tillskott när mätningavgifter tas ut vid nybyggnationer.

Har undvikit avgifter Mörebyggen har kunnat undvika de mätningsavgifter som tas ut vid byggnationer. I 31 år har han gett sina anställda, 60 byggarbetare, fast lön. Och enligt Göran Räntfors vill de anställda ha fasta löner.

Frågan är om Staffan Axelsson ska ge med sig när han hittills har varit så ståndaktig mot ackordslöner.

- Det är möjligt att det blir en uppgörelse, säger Göran Räntfors.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.