Strejk stoppar flyget i Kalmar

Pilotförhandlingarna strandade på tisdagen och nu går piloterna ut i strejk. Hundratals flygningar ställs in och 23 000 resenärer drabbas. Till och från Kalmar Airport är det fyra avgångar med Kalmarflyg och två med SAS som berörs.
Kalmar • Publicerad 15 juni 2010
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Pilotfacket och flygarbetsgivarna kunde inte enas i bemanningsfrågan.

– Det handlar främst om rätten till återanställning för uppsagda piloter, säger pilotföreningens ordförande Gunnar Mandahl.

Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill sedan hyra in piloter utifrån. Arbetsgivarens tanke är att de ska bilda egna bolag vilket innebär mycket sämre villkor för de piloter som hyrs in.

– Vi erbjöd lönesänkningar med tio procent för piloterna på Avia Express och därmed återanställning men det gick man inte med på.

Detta innebär att 23 000 resenärer drabbas då Pilotföreningens strejkvarsel utlöses.

Det ena varslet gäller de fyra regionalflygbolagen Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg vars piloter strejkar hela onsdagen.

Dessutom kommer samtliga av Pilotföreningens 2 000 medlemmar tas ut i strejk mellan klockan 05.00 och klockan 13.00.

Sammanlagt kommer omkring 230 avgångar att ställas in. För SAS del innebär det att man kommer att ställa in 107 avgångar vilket drabbar 10 000 resenärer varav de flesta är inrikesresenärer. Men även ett par tusen utrikesresenärer drabbas av strejken mellan klockan 05 och 13.

Swebus sätter in extra bussar och SJ kör med förlängda tåg framför allt på stambanorna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.