Strejk försenade bussar

Tågen mellan Kalmar och Nybro är i gång igen. Det första tåget som avgår från Nybro mot Kalmar blir SJ:s regionaltåg 9:44. Tåget tar upp alla resenärer i Nybro oavsett biljettslag uppger Trafikverket. Busstrejken gjorde att det var svårt att få fram förare till ersättningsbussarna.
Kalmar • Publicerad 25 juni 2013
Beina, Alma och Anesa Adili väntade på ersättningsbuss för att åka till Kastrups flygplats. De hoppades att de skulle hinna med sitt flyg, trots förseningen.
Beina, Alma och Anesa Adili väntade på ersättningsbuss för att åka till Kastrups flygplats. De hoppades att de skulle hinna med sitt flyg, trots förseningen.Foto: Anna Tärnhuvud
Ida Olsson och Anton Svensson väntade på ersättningsbuss. De tycker att de inte fått någon information om förseningen.
Ida Olsson och Anton Svensson väntade på ersättningsbuss. De tycker att de inte fått någon information om förseningen.Foto: Anna Tärnhuvud
Många drabbades av förseningarna när ett olyckan inträffade mellan Kalmar och Nybro.
Många drabbades av förseningarna när ett olyckan inträffade mellan Kalmar och Nybro.Foto: Anna Tärnhuvud

Vid halv åtta på tisdagsmorgonen blev det stopp i tågtrafiken mellan Kalmar och Nybro. Men sedan 09:44 ska tågen gå igen. Enligt Trafikverket beställdes ersättningsbussar, men de blev fördröjda på grund av busstrejken, för att det gjorde det svårt att få fram förare.

Tågen som drabbades är Öresundståg mellan Kalmar och Malmö och SJ:s regionaltåg mellan Kalmar och Göteborg uppger Trafikverket. Tågen ställdes in.

Andra stationer där tågtrafiken påverkades var Alvesta, Emmaboda, Gemla, Hovmanstorp, Kalmar C, Lessebo, Nybro och Växjö.

Orsaken var att en kvinna blev påkörd av ett tåg öster om Källtorpmo, Trekanten. Enligt räddningstjänsten avled kvinnan.

Tågoperatören Veolia är ansvarig för Öresundstågen som går från Kalmar. Busstrejken i Sverige gjorde att Veolia Transport inte kunde få fram bussförare till ersättningsbussarna när behovet uppstod, utan det tog extra lång tid på grund av strejken.

– Till den tid vi hade kunnat få fram förare till ersättningsbussarna, så var tågtrafiken i gång igen, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef för tåg på Veolia Transport.

Ida Olsson och Anton Svensson från Öland väntade på en ersättningsbuss vid Kalmar Centralstation på tisdagsförmiddagen. De skulle resa till Köpenhamn.

– Det sämsta är att vi i princip inte har fått någon information, säger Anton Svensson.

– Och det är ju tur att vi inte har någon tid att passa, eftersom vi har semester, säger Ida Olsson.

Beina, Alma och Anesa Adili skulle resa till Kastrups flygplats och senare vidare till Makedonien.

– Vi hoppas att vi hinner med vårt flyg, säger Alma Adili.

Mari Haglund
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.