TV: Storskola eller inte – frågan som väljarna får avgöra

Kalmar Artikeln publicerades
För Socialdemokraten Lasse Johansson är saken redan klar – om två år flyttar de första eleverna in vid Brofästet. Men Moderata oppositionsrådet Christina Fosnes stretar emot och gör nya Tallhagsskolan till partiets lokala valfråga. Men går det ens att ändra beslutet?
För Socialdemokraten Lasse Johansson är saken redan klar – om två år flyttar de första eleverna in vid Brofästet. Men Moderata oppositionsrådet Christina Fosnes stretar emot och gör nya Tallhagsskolan till partiets lokala valfråga. Men går det ens att ändra beslutet?

För Socialdemokraten Lasse Johansson är saken redan klar – om två år flyttar elever från Kalmarsundsskolan, Vasaskolan, Lindöskolan och särskolan in i ombyggda lokaler vid Brofästet. Men Moderata oppositionsrådet Christina Fosnes vill göra nya Tallhagsskolan till valfråga.

– Får vi förtroendet river vi upp beslutet, säger hon.

– Ni har inte med er något annat parti, inte ens i alliansen, säger Lasse Johansson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Det är väljarna som avgör. Får vi stöd av väljare i detta kan vi få med oss andra partier som var splittrade inför beslutet, säger Christina Fosnes (M).

TV: Här debatterar Fosnes (M) och Johansson (S) Tallhagsskolan:

Det regnar och åskar. Barometern har fört samman de båda politiska motståndarna vid gamla Teleskolan, numera Kalmar Nyckel med Brofästet. Här ska det bli förskola, särskola, mellanstadium och framförallt högstadium när universitetet lämnar kommunens lokaler nästa år. Det har fullmäktige beslutat.

– Jag har inte träffat någon förälder som vill ha barnen på en så stor skola, säger Christina Fosnes.

– När skolan är utbyggd går det att fylla på till 800-1000 elever. Det är en storskola. Om man pratar med lärarkåren så är ett högstadium med 350-400 elever det bästa vad gäller arbetsmiljön, då blir varje elev sedd. Högstadiet är en känslig ålder, säger hon.

Lasse Johansson:

– Den debatten är förenklad, det är en normalt stor skola. Skolforskningen visar att storleken inte har betydelse för trygghet eller resultat. SKL visar i sin senaste rapport att den enda kopplingen mellan storlek och resultat är att de mindre skolorna uppnår lite sämre slutbetyg, säger han.

Fakta

Så blir nya skolan vid Kalmar nyckel

• Förskola med åtta avdelningar. Tillhör Förskolan Lindö.

• Hela särskolan, grundsärskola och träningsskola. Byter namn till ”Gröndalsskolan”. (Ca 50-60 elever)

• Grundskola 4-6 och fritidshem. Tillhör Lindöskolan. (ca 140 elever)

• Grundskola 7-9 med elever från Kalmarsundsskolans, Vasaskolans och delar av Funkaboskolans upptagningsområde. Ska heta ”Tallhagsskolan”. (500-550 elever)

Källa: Barn- och ungdomsförvaltningen, Kalmar kommun.

Visa mer...

Moderaterna vill ha separata lösningar för lokalbristen på Kalmarsundsskolan och Vasaskolan. De vill göra om universitetslokalerna på Norrgård till högstadieskola, som var på tapeten för några år sen, och bygga ny särskola intill nya Djurängsskolan.

– Vi har helt olika ideologier. Vi från Moderaterna är inne på decentralisering och inte centralisering. Vi vill ha mindre skolor, max tre-fyra paralleller. Här blir det minst sju paralleller på högstadiet, kanske mer. Vi vill att det ska finnas möjlighet att välja en skola nära där man bor, säger Christina Fosnes.

Lasse Johansson ser Kalmar Nyckel som lösningen på många problem.

– Det är knökfullt på Vasaskolan, knökfullt på Kalmarsundsskolan, knökfullt på Lindöskolan. Det finns ingen mark att bygga på centralt. Här finns klassrum, bänkar och yta för att lösa problemen för tre skolor till en lägre kostnad än att bygga nytt. Det ger möjlighet till extraresurser och fler lärare. Sedan är integrationen mellan eleverna i norra och södra Kalmar en bonus, säger han.

– Det Moderaterna vill göra med nytt högstadium på Norrgård löser ju bara Vasaskolans problem, säger han.

Christina Fosnes menar att även Kalmarsundsskolans elever kan välja Norrgård. Men helst vill hon lösa Kalmarsundsskolans lokalproblem på plats, utan att presentera något konkret förslag. Hon framhåller att de privata skolorna också finns för att ta emot högstadieelever, som Thoren framtid i Oxhagen.

Lasse Johansson vill inte förlita sig på friskolor.

– Thorengruppen som äger skolan i Oxhagen har funnits länge och har inte fulla klasser. De säger att de vill växa men om det verkligen blir så vet vi inte än.

Kalmar Nyckels runda lokaler blir otrygga och gör det svårt att se alla elever, anser Christina Fosnes. Hon vill ha in vuxna istället och flytta hit kommunens förvaltningar från stan, så kan det bli bostäder i centrum.

Lasse Johansson kontrar med att man tänkt på tryggheten i planarbetet. Skolan ska kännas mindre genom att man bygger flera ”skolor i skolan”, med olika ingångar och skolgårdar. Han ifrågasätter också Moderaternas förslag att bygga ny särskola på Djurängen.

– Det finns ingen detaljplan för att bygga särskola där, det kommer att ta minst 1,5-2 år bara det. Vi behöver lokaler nu, säger han.

Fakta

Tidplan

Maj 2016: Kommunfullmäktige säger ja till stor skola vid Brofästet.

För (52 röster): S, C, V, MP, SD, KD, L.

Mot (9 röster): M

Augusti 2018: Samråd om detaljplan för Telemarken 1, med Tallhagsskolan och Gröndals idrottsplats klart. Man inväntar svar från länsstyrelsen vecka 34 eller 35. Därefter beslut samhällsbyggnadsnämnden i september eller oktober.

Kifab, kommunbolaget som äger lokalerna Kalmar nyckel, arbetar med förfrågningsunderlaget. Upphandling/ombyggnad blir troligen i två delar eftersom universitetet lämnar lokalerna vid olika tidpunkter, berättar vd Michael Gelebo.

September-Oktober 2018: Upphandling av entreprenör.

Våren 2019: Linnéuniversitet flyttar ut februari-september 2019.

November 2018-september 2019: Projektering i fem grupper: Grundskola/grundsärskola, träningssärskola, kost, mark, förskola.

Hösten 2020: Eleverna flyttar in.

Källa: Preliminär tidplan, Kalmar kommun

Visa mer...

– Vi vet inte heller vad slutnotan för att flytta elever till Brofästet landar på. Det handlar också om trafikinvesteringar, säger Christina Fosnes.

Lasse Johansson:

– Vi har 17 punkter som vi ska förbättra för säkrare skolväg till nya skolan, 75 procent av det skulle vi ha gjort ändå. Att förbättra cykelvägar och trafikövergångar från norr till söder gör det bättre för alla, säger han.

Längre skolväg för många elever och tung trafik nära skolan är andra nackdelar för Christina Fosnes.

– Det bor barn överallt, så några får nära till skolan andra får längre. Vi har mätt och den som bor längst bort i Kalmarsundsparken har 3,5 kilometer och den som har längst bort från Bergavik har 5 kilometer till nya skolan, så det är under gränsen för att få skolskjuts, säger Lasse Johansson.

Christina Fosnes varnar för att den senaste prognosen visar att barngrupperna inte kommer att öka så mycket som man trott, att kommunen inte behöver satsa på så stora lokaler.

– Prognosen är ändrad men vi får 1000-tals nya skolbarn. Det vet vi, de är redan födda, säger Lasse Johansson.

Christina Fosnes, finns det något Moderaterna ställer sig bakom med Tallhagsskolan?

– Nej.

Fakta

Åsikter om nya Tallhagsskolan

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande, om att Moderaterna gör Tallhagsskolan vid Brofästet till valfråga:

– Det är upp till alla partier, men beslut är fattat, rektor rekryterad och projektering pågår. Om de tycker att denna skola är för stor får de bygga ganska många skolor istället för att lösa de fulla skolor vi har.

– Moderaterna har inte heller med sig sina egna kompisar i alliansen.

Går det här beslutet ens att ändra på?

– I formell mening går det ju alltid, med det är Moderaternas sak att svara på det. Beslutet togs av bred majoritet och det normala är att man om man inte gillar beslut ändå rättar sig efter dem, säger Johan Persson (S).

Så här sa några elever och föräldrar i analysen av hot och möjligheter innan fullmäktiges beslut:

• Föräldrar till barn på särskolan tyckte det var bra att ha skolan på ett ställe, men att man inte fick vara nära en lågstadieskola på detta sätt. Bra läge nära natur, men oro för buller och att barn kan komma bort i den stora byggnaden.

• Eleverna på Kalmarsundsskolan oroade sig för lång skolväg , särskilt på vintern med snö och halka, men gillade läget mer centralt och nära till mycket. Deras föräldrar visade oro för ”överraskningar” när elever som inte är vana vid mångkulturella möter detta.

• Vasaskolans elever såg fram mot ny skolgård, moderna, större lokaler, men var oroliga för att fler skulle välja friskolor istället eftersom skolvägen blir längre och farligare för många. Störande trafik och skolans lite avsides läge en bit från centrum sågs också som hot. Föräldrarna var kritiska till att skolan ligger för långt borta och är för stor (sju paralleller).

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.