Storpublik trotsade regn för att lyssna på Jimmie Åkesson

Kalmar Artikeln publicerades
Jimmie Åkesson lockade drygt 1 000 personer som trotsat ruskvädret för att komma till cellgraven där han både talade och blev utfrågad av Jonas Chongera.
Foto: Mats Andersson
Jimmie Åkesson lockade drygt 1 000 personer som trotsat ruskvädret för att komma till cellgraven där han både talade och blev utfrågad av Jonas Chongera.

Jimmie Åkesson fyllde cellgraven. Drygt 1 000 personer trotsade regn och rusk och kom för att lyssna på SD-ledaren. Åkesson själv var inte överraskad. ”Det brukar komma så här mycket folk när jag talar!”

Om det är någon partiledare som har seglat i medvind under årets valrörelse så är det Jimmie Åkesson. Även om de allra högst opinionssiffrorna kommit av sig något ligger Sverigedemokraterna stadigt på en nivå klart över valresultatet 2014.

Vilket valresultat vill du se på skärmen på valnatten för att du ska vara nöjd?

– Jag brukar inte vilja tala i siffror, ökar vi jämfört med 2014 har vi gjort ett bra val, säger Jimmie Åkesson först lite försiktigt när Barometern-OT träffar honom efter talet.

Men det stämmer väl inte? Du skulle inte vara nöjd om ni får 14 procent i valresultat, även om det är en ökning jämfört med 2014.

– Nej, jag skulle inte vara nöjd med 14 procent, det skulle jag inte. Jag vill väldigt gärna att vi ska bli större än Moderaterna, det skulle vara viktigt. Sedan skulle det, det ska jag inte förneka, vara väldigt kul om vi blir största parti. Jag tror faktiskt det är möjligt. Då skulle vi bryta hundra år med Socialdemokraterna som Sveriges största parti, förklarar Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson lockade storpublik, förmodligen den största publikskaran på en politikermöte under valrörelsen 2018.
Foto: Mats Andersson
Jimmie Åkesson lockade storpublik, förmodligen den största publikskaran på en politikermöte under valrörelsen 2018.

Och att det är en partiledare med ytterst gott självförtroende det märktes när Jimme Åkesson talade.

”Ska vi avsätta Stefan Löfven? Jag hör er inte, ska vi avsätta Stefan Löfven?” med den frågan öppnades ett drygt 30 minuter långt anförande.Och svaret på frågan, ja publiken i cellgraven har sin uppfattning klar. Stefan Löfven ska avsättas.

Under själva talet gick Jimmie Åkesson rappt igenom de frågor partiet vill ska dominera valrörelsen. Och det var kritik både mot sittande regering och Alliansen.

– Sverige har den här mandatperioden haft en historisk svag opposition, de har mycket medvetet valt att sätta sig på läktaren. Vi i SD har gett dem chans på chans att avsätta regeringen, men har valt att inte göra det, mycket märkligt, konstaterade Jimmie Åkesson.

Polisbevakningen av Jimmie Åkessons tal var rigorös, ett 15-tal uniformerade poliser och en handfull Säpovakter fanns på plats för att se till att mötet kunde genomföras lugnt och städat.
Foto: Mats Andersson
Polisbevakningen av Jimmie Åkessons tal var rigorös, ett 15-tal uniformerade poliser och en handfull Säpovakter fanns på plats för att se till att mötet kunde genomföras lugnt och städat.

Talets absolut största applåd, och jubel, det kunde Jimmie Åkesson inkassera när han talade om brott och straff, om hårdare tag.

– Vårt besked om hur vi ska få fler kriminella bort från våra är enkelt. Lås in fler på längre tider. Och de med utländska bakgrund som döms för grova brott, då är det obligatorisk utvisning som gäller, förklarade Jimmie Åkesson.

Åskådarhavet i cellgraven var en intressant blandning av partiaktiva, sympatisörer, motståndare och intresserade. En av dem som, naturligtvis, fanns på plats var Sverigedemokraternas starke man i Kalmar, Thoralf Alfsson. Även han var mäkta imponerad av publiken storlek.

– I morse var jag, uppriktigt, orolig. Väderprognosen ändrades, från uppehållsväder till regn. Jag trodde faktiskt inte att så många som kom skulle komma på grund av vädret. Jag är oerhört stolt över uppslutningen, det här arrangemanget är det i särklass största vi som parti har arrangerat i vårt län, konstaterar Thoralf Alfsson.

När Barometern-OT träffade Jimmie Åkesson konstaterade han att årets valturné varit helt annorlunda än den 2014. Men några få undantag har hans möten kunnat genomföras utan protester och demonstrationer.

Hur har Thoralf Alfsson upplevt sin valrörelse?

– En enorm skillnad, förr hade jag, ärligt, en klump i magen när jag delade ut vårt material. Den känslan existerar inte i år. Tvärtom, jag är chockad över det positiva mottagande jag och vårt parti får. Det är tummen upp från balkonger, människor som säger att de ska rösta på oss. Vi är ett stort parti nu, det märks både i det dagliga arbetet och som här i dag, fortsätter Thoralf Alfsson.

Under nästa vecka fortsätter Jimmie Åkesson sin turné i Kalmar län. På tisdag talar han i Oskarshamn och Vimmerby och på onsdag i Västervik.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.