Storlangare gripen

Ännu en langare av öl, vin och sprit har gripits i Kalmar. Ett 50-tal ungdomar är hörda av polisen och har ingående berättat om sina affärer med mannen.
Kalmar • Publicerad 30 december 2005

Bara under 2005 ska den 47-årige mannen enligt den utredning som nu är färdig olagligen sålt alkohol i Kalmar vid minst 300 tillfällen.

Han greps i samband med försäljning utanför Nettobutiken

i Funkabo. Kunder var tre tonårstjejer som lämnade platsen med alkohol ur det lager mannen hade i sin bil.

Husrannsakan Tillslaget följdes av en husrannsakan i ett förråd. Sammanlagt togs 32 liter sprit, 69 liter vin och 325 liter öl i beslag.

Redan på ett tidigt stadium misstänkte polisen att 47-årigen bedrivit omfattande illegal handel. Under utredningens gång framkom flera uppgifter som stärkte teorierna.

800 samtal Bland annat visade det sig att mannen under en tolvveckorsperiod tagit emot 800 samtal på sin mobiltelefon. Av dessa har ett 50-tal tonåringar hörts. Samtliga uppger att anledningen till samtalen var att de ville köpa alkohol.

I kartläggningen har också ingått att granska 47-åringens bankaffärer för att se om han haft anmärkningsvärt mycket pengar att röra sig med. Det har han. Trots att mannen enligt sin arbetsgivare haft stor sjukfrånvaro och relativt låg inkomst har han de senaste åren kunnat skicka över 86Ê000 kronor till släktingar.

Pengar som polisen misstänker delvis kommer från den illegala handeln.

Vissa erkännanden Under polisförhören har 47-åringen bara gjort marginella erkännanden när det gäller försäljningens omfattning.

De 800 mobilsamtalen säger han sig inte ha någon kännedom om och när det gäller pengar som skickats utomlands hävdar han att det bara rör sig om småsummor. Kvitton som hämtats in visar dock alltså på annat.

Rättegången mot Kalmarbon blir omfattande. Bland annat kommer 19 ungdomar att höras om sina affärer med honom. Med dessa ska åklagaren försöka visa att handeln bedrivits närmast yrkesmässigt och att minst 18 liter sprit, 49 liter vin och 1Ê671 liter öl sålts till personer under 20 år.

Kvantiteterna har räknats fram med ledning av uppgifterna i de många förhören med unga kunder.

Även 47-åringens hustru och son har tidigare varit misstänkta för inblandning i langningen. De är dock numera avförda från utredningen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.