Storbrand i Berga

Stora delar av Berga centrum har förstörts i branden som startade sent på onsdagskvällen.
Kalmar • Publicerad 13 oktober 2011
Räddningstjänsten fanns kvar i Berga centrum även på torsdagsmorgonen för att se till att inte branden fick nytt liv.
Räddningstjänsten fanns kvar i Berga centrum även på torsdagsmorgonen för att se till att inte branden fick nytt liv.Foto: Mats Holmertz
Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Foto: Maria Stjärnljus
Foto: Johanna Eriksson
Foto: Johanna Eriksson

Detta efter att någon eller några startat en brand i en container bakom apoteket.

Branden bredde ut sig snabbt och spred sig upp i taket på byggnaderna som alla hänger ihop, bland annat till Handelsbanken och bageriet.

Händelseförloppet gick mycket snabbt och innan räddningstjänsten var på plats hade elden brett ut sig till de intilliggande butikerna.

Tjärpapptaket snabbade troligen på förloppet.

Extrapersonal kallades in, men en timme efter det första larmet var fortfarande inte elden under kontroll.

Vid 23-tiden övergav brandkåren den norra delen för att koncentrera sig på att rädda resten av centrumet.

- Spridningsrisken var stor och därför beslöt sig räddningstjänsten för att rädda de delar av Berga centrum som inte redan brann, sade vakthavande befälet Reinhold Liljedal vid polisen.

- Den antända byggnaden fick brinna ner.

Meterhöga lågor slog upp mot natthimlen och tjock rök bolmade från den brinnande byggnaden. De boende i ett intilliggande område behövde inte evakueras tack vare att det blåste åt det andra hållet. Ingen människa har skadats.

- Släckningsarbetet pågår fram på torsdagsförmiddagen, sade Liljedal.

Larmet om att det brann i eller intill en container bakom ett apotek kom tjugo minuter över tio på kvällen. Eldsvådan blev så häftig att den antände takstolen i en byggnad med butiker och bank varpå elden spred sig via taket. Det stod snart klart att byggnaden inte kunde räddas.

Polisen har förhört personer som gjort iakttagelser vid eldsvådans utbrott. Misstankarna om mordbrand beror på att Berga varit utsatt för många små eldsvådor i bland annat papperskorgar under flera månader.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.