Stöldliga hade bas i Salvelägret

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Kustbevakningen

Sex personer åtalas för omfattande stölder av verktyg och däck runt om Kalmar.

Under hösten inträffade ett stort antal stölder på främst byggarbetsplatser och hos företagare runt om i södra länet.

Trots spaningar lyckades inte Kalmarpolisen komma tjuvarna på spåren. Men i mitten av november fick de hjälp utifrån, av Kustbevakningen i Trelleborgs hamn.

Strax innan två skåpbilar skulle åka ombord på en färja med destination kontinenten gjordes en närmare inspektion av fordonen.

  Bakom dörrarna i det slutna utrymmet påträffades mängder med stöldgods. Där fanns verktyg, maskiner, däck, telefoner och mycket annat från golv till tak.

  Godset kunde senare spåras till ett 10-tal olika inbrott och värdet uppgick till cirka 400 000 kronor.

  Utredningen visade att männen haft sin bas i det numera stängda Salvelägret utanför Kalmar och därifrån gjort sina stöldraider till bland annat Öland, Kalmar, Fårbo och Rockneby.

  – Polisen har lyckats spåra varifrån det mesta av godset och koppla detta till de olika brotten, säger kammaråklagare Kjell Janneson.

  Det har också visat sig att männen under sin tid i Sverige gjort ett flertal resor ner till Rumänien för att sedan återvända.

  – Min tolkning är att det inte var första gången de skulle lämna landet med stöldgods, säger Kjell Janneson.

  Det digra åtalet mot männen omfattar totalt tolv punkter, varav flera avser grov stöld och grovt häleri. De har suttit häktade sedan gripandet i november och kommer att ställas inför i Kalmar tingsrätt inom kort.