Stefan Carlsson lovar hålla ordning på utgifter

Kalmar Artikeln publicerades
Landshövding Stefan Carlsson lovar att han ska se över hur han betalar notor och räkningar. Framöver ska han vara "extremt noga" med att hålla isär egna utgifter från länsstyrelsens.
Foto:Paul Madej
Landshövding Stefan Carlsson lovar att han ska se över hur han betalar notor och räkningar. Framöver ska han vara "extremt noga" med att hålla isär egna utgifter från länsstyrelsens.

"Jag kommer att vara extremt noga med att hålla isär privata utgifter från dem jag har som landshövding. Det får ta den tid det måste."

Landshövding Stefan Carlsson lovar bättring. Efter en granskning som Sveriges radio P 4 Kalmar gjort av hur Stefan Carlsson använt sitt tjänstekort och vad som betalningarna avser lovar Stefan Carlsson bot och bättring.

Några av de händelser Stefan Carlsson ifrågasätts för är att han vid en middag i Stockholm, inför Sverigemiddagen, bjöd deltagarna på drinkar och att han vid några tillfällen låtit länsstyrelsen stå för kostnaderna för sin frus hotellnotor.

Länsstyrelsen har en beslutad alkoholpolicy, följer du den när du bjuder på drink innan maten exempelvis vid Sverigemiddagen?

  – Ja, det gör jag. Det är inte korrekt att jag brutit mot våra regler. I vår alkoholpolicy står det att jag vid speciella tillfällen får bjuda på exempelvis en drink. Jag har inte brutit mot vår policy vid Sverigemiddagen. Vid övrig representation är regeln ett eller två glas vin, den följer jag, säger Stefan Carlsson.

  Du ifrågasätts för att ha betalat hotellräkningar för din fru, varför betalar länsstyrelsen dem?

  – I arbetet som landshövding ingår ofta uppdrag där man representerar som ett par, då är min fru med. Att länsstyrelsen då betalar för exempelvis hotellnätter ser jag inte som något speciellt, min fru är medbjuden. Det jag så här i efterhand funderar över är räkningen för en övernattning på Ekerum. Är den inte korrekt betalar jag den själv.

  Borde inte du i rollen som chef för länsstyrelsen, som är en kontrollinstans, tillsynsmyndighet, föregå med gott exempel?

  – Absolut, jag måste vara mycket noga med vad jag betalar för och vilka utgifter jag har. Och efter den här diskussionen och de exempel som lyfts fram kommer jag att vara extremt noga med att hålla isär mina privata utgifter från de utgifter som jag har i mitt uppdrag. Jag kommer att sluta att använda mitt tjänstekort som nu och sedan får vi gå igenom alla räkningar noga, det får ta den tid det tar helt enkelt.

  Vad drar du för lärdom av de senaste dagarnas diskussion?

  – Precis det jag nyss sa, det är väldigt viktigt att hålla isär mina egna utgifter från myndighetens, det ska jag göra i fortsättningen. Jag kommer att vara extremt noga med detta även om det tar tid, säger landshövding Stefan Carlsson.