Passagerare dömer ut Köpenhamn-Kalmartågen för att vara smutsiga, ostädade och ha otömda toaletter
Kalmar • Publicerad 6 maj 2003

I Kalmar har dock personal satts in som plockstädar under resans gång.

Tågen som lämnar Kalmar station är hyfsat uppröjda numera. Kritiken mot ostädade tåg fick Kust till kust-ledningen i Kalmar att starta en rullande städpatrull.

- Vi har varit i gång i sex-sju veckor, säger Christer Olson, marknadschef på SJ i Kalmar, som tycker att den kritik om städning som framfördes i måndagens Barometern-OT är orättvis.

När Kust till Kust-tåget från Köpenhamn kommer in till stationen i Kalmar kliver städerskan av med en fullastad vagn.

Tidningar, papper och allehanda skräp har Camilla Polteg samlat upp under färden från Emmaboda till Kalmar - med passagerarnas hjälp. I högtalarna har de uppmanats att "vara behjälpliga".

- Vi plockstädar men mer hinner vi inte på de 35 minuter som resan tar. Man hinner också göra rent på toaletterna, säger Ulla Johansson.

- Nu hinner vi städa toaletterna, förut var Köpenhamnstågen hemska med drivor av pappershanddukar.

Hon och Camilla Polteg säger att passagerarna är jättenöjda när de städar upp, och de hjälper gärna till.

Ombordstädningen görs av en städerska i taget. När Köpenhamnståget avgår från Kalmar åker en städerska med till Emmaboda. Hon väntar där tills tåget från Köpenhamn kommer in, går ombord och städar fram till Kalmars station.

Men det handlar om snabbstädning.

Att det inte blir helt rent och snyggt på tågen under dagen, medger städerskorna.

- Vi kan ju inte hinna torka av golv. Bara om någon har spillt något, säger Ulla Johansson.

Alla morgontåg som står stilla i Kalmar under natten blir däremot ordentligt städade.

En del passagerare är negativa till att städningen sker under resans gång och klagar också på att de två toaletterna ofta blir överfulla.

- Det är skitigt och ostädat. Det är löjeväckande att jag ska hjälpa till med att städa. Jag åker tåg för att sitta i lugn och ro och läsa, säger en passagerare.

En del passagare är dock nöjda. Torbjörn Sjögren pendlar mellan Kalmar och Växjö varje dag.

- Jag tycker det är trevligt att de städar under resan. Då vet vi ju att de städar.

Christer Olson på SJ medger att tågen kan vara smutsiga och skräpiga från Köpenhamn. Och ett problem är att de två toaletterna inte räcker till de tusentals passagerare som reser på Köpenhamn-Kalmar-linjen.

- Vi hinner inte tömma toaletterna i Kalmar när tågen vänder direkt. Det sköter de i Köpenhamn. Det är problem på vissa tåg med mycket folk som passerar Köpenhamn i pendeltrafik, de blir mer belastade. Då kan toaletterna bli fulla.

Enligt Christer Olson har städproblemet lösts i Kalmar. Men kanske inte i Malmö och Köpehamn. Han lovar att omedelbart ta kontakt med DBS och Skånetrafiken.

Margareta Krantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.