Sopåkare säger upp sig i protest

Efter en omorganisation drogs helgtömningen av återvinningsstationerna in. Följden blev över-­fulla återvinningskärl och anställda som får plocka drivor av sopor för hand.
Kalmar • Publicerad 18 oktober 2011
Andreas Roos.
Andreas Roos.Foto: Johanna Eriksson
En överfull återvinningscontainer vid Folkets park i Kalmar. Efter att helgtömningen togs bort är det här en syn som möter sopåkarna på många av återvinningsstationerna. ?Det här är helt värdelöst. Folk tröttnar på att återvinna till slut,? säger Andreas Roos, sopåkare på Sita. Foto: Johanna Eriksson
En överfull återvinningscontainer vid Folkets park i Kalmar. Efter att helgtömningen togs bort är det här en syn som möter sopåkarna på många av återvinningsstationerna. ?Det här är helt värdelöst. Folk tröttnar på att återvinna till slut,? säger Andreas Roos, sopåkare på Sita. Foto: Johanna ErikssonFoto: Johanna Eriksson

Det berättar Andreas Roos, sedan tre år anställd av Sita, det företag som sköter tömningen av återvinningsstationerna.

– Jag är så förbannad. De som drabbas av det här är vanligt folk som bryr sig om miljön och vill återvinna, säger han.

Andreas Roos är så arg och besviken att han valt att säga upp sig från sitt jobb på grund av problemen.

Hans arbete är att tömma sopstationerna i Mönsterås, Högsby, Kalmar, Nybro och Torsås. Fram tills i somras hade han ett jobb som han trivdes bra med, och där han tyckte att tömningen fungerade bra. Där det behövdes skedde tömning av återvinningsstationerna också på helgerna.

Efter en omorganisation i somras tillhör Andreas Roos Sita region syd, i stället för region mellan.

Sedan dess töms inga återvinningsstationer på helgerna.

Möts av kaos

Det som möter Andreas Roos och hans kollegor på måndagsmorgnar är totalt kaos på återvinningsstationerna.

– Det är rena bombnedslagen. På många håll ligger lika mycket slängt på marken utanför containrarna som i dem. Allt det måste jag då plocka upp för hand. Det innebär att jag får det otroligt slitigt och stressigt. På måndag-ar blir det nio timmars slit utan någon matrast, annars hinner man inte.

Samtidigt får sophämtarna ta emot massor med klagomål från personer som tycker att det ser hemskt ut på återvinningsstationerna.

– Det här är helt värdelöst. Folk tröttnar på att återvinna till slut, säger han.

Väljer kranförarjobb

Andreas Roos har kört lastbil i 14 år och han kan länets återvinnings-­stationer på sina fem fingrar. Nu väljer han att börja på ett nytt jobb som kranförare i stället.

– Jag hade gärna fortsatt om det inte var på det här sättet. Men man tröttnar på att ta all skit när saker inte funkar och det är slitigt att plocka de här mängderna sopor för hand, säger han.

Driver runt containrarna

När Barometern besöker en av Kalmars återvinningsstationer, den vid Folkets Park, bekräftas bilden som Andreas Roos ger. Drivor av återvinnings-material ligger runt containrarna.

– När det ser ut på det sättet blir det en ond cirkel. Har någon slängt utanför containrarna gör allt fler likadant och plötsligt börjar folk slänga TV-apparater eller vad som helst bland returpapperet, säger han och visar bilder på överfulla återvinningsstationer i Tvärskog, Rinkabyholm och Ljungbyholm som han tagit med mobilkameran.

– Tidigare tömde vi när det var fullt. Så är det inte längre, säger han.

FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar samlas in och återvinns i Sverige. För det ändamålet finns ett rikstäckande insamlingssystem med 5 800 återvinningsstationer.

Sita Sverige är ett företag inom återvinning och avfallshantering.

Företaget har 1?100 medarbetare, 60 lokalkontor och egna behandlingsanläggningar.

Sita Sverige sköter tömning av återvinningsstationer på uppdrag av FTI.

Sita Sverige ingår i det börsnoterade miljöföretaget Suez Environnement.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.