Annons

Söndag: Från guldkamp till kanonsalut – fem saker du inte bör missa i dag

Årets match i Kalmar. Eller kanske till och med den hetaste kampen i stan på flera år. KFF–AIK i allsvenskans sista omgång har en given plats på söndagslistans topplats, men vi tipsar även om annat inför denna novembersöndag.
Kalmar län • Publicerad 11 november 2018
AIK-fans – i dag i Kalmar.
AIK-fans – i dag i Kalmar.Foto: Jessica Gow/TT
STOCKHOLM 20180402
AIK-supportrar i tifotagen – i dag i Kalmar.
STOCKHOLM 20180402 AIK-supportrar i tifotagen – i dag i Kalmar.Foto: Jessica Gow/TT

1. KFF–AIK – årets match in Kalmar

Det finns matcher – och det finns MATCHER. Det här är en typisk kamp med större förtecken än normalt. Här snackar vi fullsatt arena, säsongsfinal – och guld i vågskålen. Hela Sveriges fotbollsblickar riktas mot Kalmar och Guldfågeln Arena. Avspark 15.00. Det är nu det avgörs. Vi punktmarkerar matchen i både text och bild – och har så klart även koll på vad som händer i stan en dag då tusentals AIK-are invaderar Kalmar.

Fars dag firades för första gången i Sverige 1932. Så här såg den första affischen ut. Den sattes upp i alla butiker som saluförde tänkbara presenter till far.
Fars dag firades för första gången i Sverige 1932. Så här såg den första affischen ut. Den sattes upp i alla butiker som saluförde tänkbara presenter till far.Foto: PRESSENS BILD

2. Fars dag – flera miljoner skäl att fira

Annons

Det finns 2,5 miljoner pappor i Sverige och i dag lyfter vi hatten för dem. 40 000 av papporna kan firas för första gången i år på Fars dag. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, som även avslöjar följande: flest pappor, 1,1 miljoner, är tvåbarnsfäder medan bara 65 000 har fler än fyra barn. Bland dagens nyblivna pappor är Johan det vanligaste namnet, totalt sett är Lars det vanligaste pappanamnet. Det högsta snittet för förstagångspapporna hittar vi i Stockholm med 33 år, yngst är man i ... Kalmar län: 30 år.

3. Kronandagen – en dag det mullrar om

Det är 342 år sedan regalskeppet Kronan kantrade och sjönk utanför Hulterstad på södra Öland. Varje år lyfts fartygets historia fram och levandegörs på Kalmar läns museum. Kronandagen drar igång på Fars dags-söndagen – klockan 11 med en kanonsalut på Elevatorkajen. Hela programmet hittar du här. Kanonsaluten du kan se ovan är ifrån 2015.

Sebastian Ottosson och lagkamraterna i Kalmar HC ställs mot Troja/Ljungby i Iffehallen på söndagen.
Sebastian Ottosson och lagkamraterna i Kalmar HC ställs mot Troja/Ljungby i Iffehallen på söndagen.Foto: Mats Holmertz

4. Kalmar HC och Nybro Vikings jagar poäng

Tung förlust mot Mörrum i fredags för Vikings, ny styr Nybros hockeystolthet mot Skåne och ställs mot Tyringe. För Kalmar HC, som var spellediga i fredags, väntar topplaget Troja/Ljungby hemma i Iffehallen. Vi liverapporterar från Hockeyettan på vår webb – mest med fokus på hemmamatchen för Kalmar HC, men även med ett öga på Nybro Vikings. Nedsläpp: 16.00.

Kim Nilsson, FBC Kalmarsund möter Linköping.
Kim Nilsson, FBC Kalmarsund möter Linköping.

5. Kim och kompani vill vända trenden

Utklassat i Falun med 14–3 i förra matchen. Nu vill Kim Nilsson och kompani hitta tillbaka till vinnarspåret i SSL, landets högsta innebandyserie. På söndagen väntar ny bortamatch, den här gången mot Sirius. Matchstart 16.00. Vi håller dig uppdaterad från matchen i Uppsala på sajten.

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons