Solidarisk lärarinsats
Eva Torehall och Pär Burvall var de sist anställda i lärarlaget som undervisar klasserna fyra till sex på Djurängsskolan i Kalmar. När antalet elever blev mindre än beräknat förberedde de sig på att bli arbetslösa och tvingas söka nya jobb. Men kollegerna ville att de båda lärarna skulle vara kvar på skolan och tog ett drastiskt beslut.
- Sammanlagt är vi sex lärare som valt att arbeta en dag mindre i veckan. Därför kan både Eva och Pär vara kvar, säger Maj-Lis Sjöblom.
Hon har arbetat på skolan sedan 1969 och funderade sedan en tid på att gå ner i tjänst.
- Många av oss äldre är ju ändå på väg att gå i pension. Då är det synd att de unga måste sluta bara för att snart återanställas igen. Detta var en mycket bättre lösning, dessutom är det viktigt att det finns lärare i olika åldrar med olika kompetens.
Lätt att införa
Arbetstidsförkortningen var enkel att införa och elevernas och föräldrarnas reaktioner positiva. Det enda problemet var att planera så att alla kan vara ledig en sammanhängande dag.
- Det är inte lönt med splittrad ledighet, då slutar det bara med att man jobbar lika mycket som tidigare men med lägre lön, säger Birgitta Jönsson.
- För mig stämmer det bra med föräldraledigheten. Jag har en liten flicka hemma och kan vara med henne i stället för att arbeta, säger Malin Persson.
Pär Burvall tycker inte att han har råd att vara helt ledig en dag i veckan och planerar därför att vikariera på andra skolor.
- Vi har stärkts som grupp. Det känns att man är uppskattad och jag tror att detta kommer att gynna oss på sikt, säger han.
Maj-Lis Sjöblom håller med. Hon anser att det är dags att skolan uppmärksammas för något positivt.
- Det är värt att skriva om solidariteten mellan lärarna och att de flesta eleverna faktiskt är riktiga stjärnor.