Sökes: invandrare med vårdkunskap

Landstinget vill hitta invandrare med sjukvårdskompetens. Med rätt utbildning kan dessa personer börja arbeta inom sjukvården i länet.
Kalmar • Publicerad 10 maj 2014

Tillsammans med regionförbundet, arbetsförmedlingen och länets kommuner öppnas ett samverkansforum där invandrare med sjukvårdskompetens ska få hjälp både med kompletterande utbildning, exempelvis i svenska, och med att hitta arbete.

– Det finns flera fördelar med ett sådant här projekt. Det är ju absolut ett sätt för oss att rekrytera ny personal men det handlar också om att ge invandrare som bor i vårt län chansen att hitta ett jobb och stanna kvar i länet, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

De som flyttat till länet och har någon form av sjukvårdsutbildning kommer också att få hjälp med att få sina utländska betyg validerade via Verket för högskolestudier och Universitets- och högskolerådet.

Via länets folkhögskolor ska också en individanpassad svenskundervisning byggas upp.

– Vi vet att många av dem som flyttar hit till länet har en kompetens, inte sällan en högre utbildning, med det här arbetet hoppas vi bli bättre på att hitta de personer som skulle kunna få arbete inom sjukvården, det är bra både för den som får chansen till ett jobb och för landstinget, säger Jessica Rydell.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.