Socialanställd misstänks ha svindlat 130 000

En anställd på socialkontoret är misstänkt att ha svindlat sin arbetsgivare på 130 000 kronor.
Kalmar • Publicerad 17 mars 2010

Den misstänkte arbetade med att betala fakturor till ett antal av socialkontorets klienter och mycket pekar på att handläggaren skickade med några av sina egna räkningar utöver klienternas. På så vis kan räkningar om totalt 130 000 kronor felaktigt betalats av socialtjänsten. Det visar den internutredningen som socialkontoret beställt.

Det var när den anställdes chef upptäckte en konstig anteckning i en akt som det misstänkta svindleriet rullades upp. Som Barometern berättat tidigare polisanmäldes handläggaren som även skickades hem från arbetet. En internutredning utförd av en oberoende utredare beställdes av förvaltningsledningen i februari. Utredningen har precis avslutats och lämnats över till socialförvaltningens chef Jan Bolin.

– Det här är en stor tragedi. Det är första gången som jag under mina 30 år som chef har varit med om något sådant här. Det är mycket sällsynt men när det händer så är det en tragedi. Agerandet är ju oacceptabelt men det blir ju stora konsekvenser för den som gör så här. Vi har förvisso inte beslutat oss för vilka konsekvenserna kommer att bli i det här fallet, men det blir konsekvenser, säger Jan Bolin.

Nu när internutredningen är klar kommer Jan Bolin och kommunens personalchef att föra samtal med den anställde och dennes fackliga ombud om den anställdes framtid.

Hur har stämningen på socialkontoret varit sedan misstankarna blev kända?

– Människorna här har blivit väldigt tagna. Men de har tagit det på ett bra sätt och kan skilja mellan person och händelse. Det är ju en kollega det handlar om. Alla tar avstånd från det som hänt men man kan ändå se personen bakom händelsen. Jag vet att den anställde har fått uppbackning av sina arbetskamrater, säger Jan Bolin.

Vilket öde som väntar den anställde beträffande arbetet på socialkontoret ger Jan Bolin inga besked i dagsläget.

Polisens brottsrubricering av fallet är initialt trolöshet mot huvudman men kan komma att ändras. Fallet kommer att handläggas inom kort.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.