Snötäckta fordon lappas

Har du en bil som du inte flyttat sedan i fredags?
Nu börjar parkeringsvakterna kontrollera Kvarnholmen och Malmen noga för att hjälpa snöröjarna.
Kalmar • Publicerad 16 januari 2013
På Malmen står den här bilen där endast backspegeln  syns.
På Malmen står den här bilen där endast backspegeln syns.Foto: Mats Holmertz
För att undvika böter är det bara att ta fram skyffeln, skotta, starta bilen och flytta den så att snöplogen kan göra  sitt jobb.
För att undvika böter är det bara att ta fram skyffeln, skotta, starta bilen och flytta den så att snöplogen kan göra sitt jobb.Foto: Mats Holmertz
?Här på gatumark gäller 24-timmarsregeln. Om bilen inte har flyttats inom fem dagar och vi har lappat den fem gånger vänder vi oss till kommunen som får ta kontakt med bilägaren?, säger Leif Carlsson och kontrollerar om han ser någon parkeringsbiljett i framrutan.
?Här på gatumark gäller 24-timmarsregeln. Om bilen inte har flyttats inom fem dagar och vi har lappat den fem gånger vänder vi oss till kommunen som får ta kontakt med bilägaren?, säger Leif Carlsson och kontrollerar om han ser någon parkeringsbiljett i framrutan.Foto: Mats Holmertz

Kalmar kommun anlitar Ostkusten Höglandets bevakningstjänst för att hålla ordning på parkeringarna. När det kraftiga snöfallet drog in i fredags var det många som lät sin bil stå.

Några bilägare har fortfarande inte flyttat på sitt fordon vilket innebär att snöröjarna har svårt att ploga, konstaterar Leif Carlsson, parkeringsvakt.

Han berättar att bilar får stå kvar i ett dygn om det inte står något annat på skyltarna som exempelvis sju­dygnsparkering. Undantag görs även om det är en helg mellan.

– Då får man givetvis stå kvar, men i övrigt är det 24-timmarsregeln som gäller, säger han.

Hur snälla är ni i er bedömning?

– Vi går efter regeln. När vi ser en bil som har stått länge kontrollerar vi hjulen för att se om ägaren flyttat bilen och väntar i ett dygn innan vi lappar den. Bilarna behöver flyttas främst för att snöröjarna ska komma fram. Det försvinner många parkeringsplatser om du inte skottar ut dig.

Felparkering av det här slaget kostar 200 kronor i böter.

– Nu har det gått ett antal dagar och vi har gett bilägarna en rimlig chans att?flytta på bilarna. Vi kommer att prioritera de centrala delarna som Kvarnholmen och Malmen och arbeta oss utåt till ytterområdena, säger Leif Carlsson.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.