SMS ska förbättra brandsäkerhet

December är årets överlägset brandtätaste månad. Nu startar brandskyddsföreningen en sms-kampanj för att minimera olyckorna.
Kalmar • Publicerad 27 november 2010
Foto: Scanpix

Julmys och med tända ljus leder till många bränder under årets sista månad. Hela 64 procent av bränderna under december orsakas av tända ljus. Och brandrisken med stearinljus avspeglas också i att december är den månad med överlägset flest bränder och att bränderna oftast startar kvälls- och nattetid.

Som en del av en kampanj för att minimera bränderna utser brandskyddsföreningen nu den första advent till brandvarnardagen, under vilken man hoppas att folk ska minnas att kontrollera sina brandvarnare. Som en extra påminnelse startar man ett kedje-sms, som ska börja hos brandskyddsföreningen och brandförsvaret själva, för att sedan spridas över landet. I sms:et uppmanas man att kontrollera sina brandvarnare och sedan skicka meddelandet vidare till sina vänner och anhöriga.

– Det behövs extra insatser under den här tiden, många har brandvarnare som inte fungerar utan att man vet om det, säger Suzanne Weigl på brandskyddsföreningen.

I Kalmar arrangeras förutom sms-kampanjen också öppet hus på brandstationen på söndag för att påminna folk om att tänka på brandsäkerheten.

Tor Gasslander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.