Annons

Smittspridning på sjukhuset: ”Svårt att undvika”

Målet är att undvika smittspridning på länssjukhuset i Kalmar.
Trots det har både patienter och vårdpersonal blivit sjuka.
– Ingen vårdavdelning eller enhet har stängt, säger sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.
Kalmar • Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 6 april 2020

På en avdelning på länssjukhuset i Kalmar har både personal och patienter insjuknat i covid-19. Det rör sig inte om en avdelning med patienter som vårdas för covid-19.

– Det är nästan en väntad situation, vi har sett det på andra platser i Sverige. Det är svårt att undvika helt men det gäller att fånga upp det snabbt. Därför provtar vi alla patienter som läggs in med luftvägssymptom eller feber, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och fortsätter.

Här saknas innehåll

Annons

– Vi försöker också provta de som utvecklar symptom under vårdtiden. Vi har också sett att patienter som kommer in under inkubationstiden och utvecklar symptom efter några dagar. Så det gäller att ha en hög misstankegrad på feber och luftvägssymptom på sjukhuset. Då gör vi en smittspårning och kan se att det är ett antal fall som hör ihop men inte exakt var smittan kommer ifrån.

Region Kalmar vill inte uttala sig hur många i vårdpersonalen som har smittats eller vilket/vilka yrken personen/personerna har.

– Det är vår policy, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

– Just nu pågår en smittspårning och det går inte heller att uttala sig om hur många som är smittade.

Har någon avdelning behövt stänga?

– Ingen vårdavdelning eller enhet är stängd. Det här påverkar inte vården som bedrivs.

En annan detalj som gör att det är svårt att säga hur många i personalen som smittats är att inte alla provtas. I stället ska medarbetare med luftvägssymptom stanna hemma.

– Därför finns ingen tillförlitlig siffra, säger Lisa Labbé Sandelin.

Totalt finns 34 bekräftat smittade i Kalmar län och totalt tre har avlidit. På onsdagen konstaterades att två personer har avlidit på särskilda boende i Torsås. Precis som i det första fallet.

– Vi ser ett antal tydliga grupperingar med smittade. Ett antal som har varit på utlandsresa, ett mindre gäng som har varit på resa i riskområden i Sverige, några som har koppling till det särskilda boendet, ett annat som har koppling till vårdavdelningen och ett gäng som har träffats i ett socialt sammanhang. Sedan finns det något enstaka fall som inte går att koppla till någon av de här grupperingarna, säger Labbé Sandelin.

Annons

Finns det någon samhällsspridning i Kalmar-regionen än?

– Vi har inte kunnat fånga det utan fortfarande är det bara i Torsås kommun men vi provtar inte heller alla. Det förekommer säkert men jag har inget mätbart på det än. Sedan finns inte heller några tydligt tecken på att det är aktivitet i norra delen av länet.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.Foto: Johanna Eriksson
Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons