Smäckra kryssare och fartmonster

Gamla och klassiska. Moderna och fartfyllda. På fredagen öppnade utställarna på Kalmar båtmässa dörrarna till sina kabysser.
Kalmar • Publicerad 24 maj 2014
Gustaf Svensson, Åke Kindberg, Isa Kindberg och pappa Henrik Svensson har lagt till med skärgårdskryssaren Fuhrita vid båtmässans classic boat-avdelning.
Gustaf Svensson, Åke Kindberg, Isa Kindberg och pappa Henrik Svensson har lagt till med skärgårdskryssaren Fuhrita vid båtmässans classic boat-avdelning.Foto: Mats Holmertz
? Om man behöver se under vattnet kan man antingen ta på sig en dykardräkt eller skaffa en sån här, säger Ulf Rickardsson och visar upp sin undervattensrobot.
? Om man behöver se under vattnet kan man antingen ta på sig en dykardräkt eller skaffa en sån här, säger Ulf Rickardsson och visar upp sin undervattensrobot.Foto: Mats Holmertz
Mikael Gustafsson från Oskarshamn tävlar i den tuffaste klassen i offshore-racingens superserie.
Mikael Gustafsson från Oskarshamn tävlar i den tuffaste klassen i offshore-racingens superserie.Foto: Mats Holmertz

En av huvudattraktionerna i helgen är mässans classic boat-avdelning. Där ligger lotsbåtar, Petterssonbåtar och skärgårdskryssare förtöjda.

Henrik Svensson från Kalmar är en av utställarna. Sedan han och familjen anlände till gästhamnen har han haft fullt upp med att svara på frågor om skärgårdskryssaren Fuhrita.

– Bara när vi la till pratade vi med sex, sju personer. Jag har svarat på många frågor men det är bara roligt, jag tycker det är kul att berätta, säger Henrik Svensson.

I kontrast till de klassiska båtarna syns Mikael Gustafssons tävlingskatamaran. Besten mäktar med hela 90 knop, motsvarande 170 kilometer i timmen.

Under dagen har många nyfikna barn fått prova tävlingshjälmen och att sitta i båten.

– Förhoppningen är att vi ska fånga några unga tjejer och killar som får idéer om att åka båt. Vi vill få fler att tävla, säger Mikael Gustafsson.

Båtmässan pågår till och med i morgon, söndag. Då ska den svenska eliten i surfski korsa Kalmarsund när Kalmar surfski wave challenge 2014 avgörs. På programmet syns även radiostyrda segelbåtar och visning av skolfartyget HMS Astrea.

Anton Lernstål
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.