Sköterska får kritik från överordnad efter dödsfall
Barometern-OT har tidigare skrivit om fallet med en misstänkt vanvårdad man som enligt familjen avled på grund av att omsorgspersonalen fattade felaktiga beslut. En vård som fick de anhöriga att göra en anmälan mot Oxhagshemmet.
Mannen bodde under sin sista tid i livet på Oxhagshemmet och ett annat korttidsboende. Efter ett fall med bland annat lårbensfraktur som följd fick mannen ett sår på vänster häl. Ett sår som snabbt blev smetigt och irriterat.
Den patientansvariga sjuksköterskan lade om såret men vidtog inga andra åtgärder. Detta trots att såret blev allt mer irriterat och illaluktande. Personalen reagerade över såret, men enligt sjuksköterskan fanns det inga tecken på infektion. Och därmed heller ingen anledning att kontakta läkare.
Benet syntes De anhöriga tog till slut saken i egna händer och ordnade en egen tid för undersökning och behandling vid Stensöjouren. Såret var då sju centimeter i diameter och så djupt att benet syntes. Läkarna konstaterade kallbrand och benröta. Och benet amputerades.
En vecka senare avled mannen och enligt de anhöriga berodde det på den vanvård han fått på Oxhagshemmet.
Efter de anhörigas anmälan till kommunen har nu den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, MAS, gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. En sådan ska göras om någon drabbats av eller riskerat att drabbas av allvarlig skada under vården. Men någon lex Maria-anmälan gjordes inte innan de anhöriga anmälde fallet.
Borde kontaktat läkare MAS gör nu bedömningen att den patientansvarige sjuksköterskan borde kontaktat läkare eller infektionskliniken eftersom det ligger i hans eller hennes ansvar. Särskilt eftersom flera i personalen och en kollega påpekat att såret var kletigt och att patienten var påverkad av smärtan.
Den anklagade sjuksköterskan hävdar fortfarande att det inte fanns några infektionstecken i såret. Men MAS säger samtidigt att sjuksköterskan hade svårt att redogöra för de medicinska bedömningarna.
Föreslår åtgärder MAS påpekar också brister i kommunikationen med de anhöriga. Hon framhåller att sjuksköterskan haft en hög arbetsbelastning vilket kan ha påverkat besluten om sjukvårdsinsatserna.
MAS förslår nu åtgärder för att förbättra rutinerna inom omsorgen. De handlar bland annat om att se till att alla arbetslag vet vilket ansvar som vilar på den patientansvariga sjuksköterskan. Och att helgpersonal och vikarier måste göra egna bedömningar om vårdinsatserna.
Åtgärderna innehåller också en passage om att sjuksköterskan inte ska ta på sig mer ansvar än upp till sitt yrkeskunnande när det gäller just medicinska bedömningar. Och att patienten alltid har rätt till en läkarbedömning oavsett tid på dygnet.