Skolor uppmanas neka nazistiska partier tillträde

Barn- och ungdomsnämnden skickade på torsdagen ut ett pressmeddelande där man uppmanar rektorerna i Kalmar kommun att neka nazistiska och odemokratiska partier tillträde till skolan.
Kalmar • Publicerad 22 maj 2014
Barn- och ungdomsnämnden uppmanar skolorna i kommunen att säga nej till till exempel nazistiska Svenskarnas parti, vars partiledare Stefan Jacobsson här bränner en EU-flagga under en demonstration i Jönköping den 1 maj tidigare i år.
Barn- och ungdomsnämnden uppmanar skolorna i kommunen att säga nej till till exempel nazistiska Svenskarnas parti, vars partiledare Stefan Jacobsson här bränner en EU-flagga under en demonstration i Jönköping den 1 maj tidigare i år.Foto: TT

Uppmaningen kommer i kölvattnet efter Skolverkets hårt kritiserade riktlinje i frågan där man tillåter nazistiska partier att sprida propaganda på skolorna inför höstens val som vilket annat parti som helst. Ett beslut som väckt avsky i sociala medier och stor debatt.

I pressmeddelandet skriver nämnden bland annat: ”Yttrandefriheten ger visserligen alla medborgare långtgående rättigheter att uttrycka sina åsikter, men det innebär inte att alla har rätten att fritt få förfoga över elevernas arbetsplatser. Vi vill inte se skolan som ett forum för agitation mot exempelvis judar, romer och homosexuella. Det går helt emot skolans värdegrundsuppdrag.”

Tobias Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.