Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skärpta restriktioner i Kalmar län

Smittskyddsläkaren skärper de regionala rekommendationerna för Kalmar län inför påsken.
– Det allra viktigaste nu är att undvika alla andra kontakter än de du bor tillsammans med, säger Lisa Labbé Sandelin.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin under onsdagens digitala pressträff.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin under onsdagens digitala pressträff.

Den brittiska varianten av coronaviruset dominerar i länet. Smittan sprids nu snabbade än tidigare.

– Vi ser hur vågen väller fram i länet. Vi ser stängda arbetsplatser, stängda skolor och andra verksamheter som får stänga ner tillfälligt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Smittskyddsläkaren avråder kraftigt från att arrangera eller besöka sammankomster i samband med påsken. Lisa Labbé Sandelin har beslutat om skärpta rekommendationer i Kalmar län från 1 april till 16 maj. De gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte.

Alla från 16 år och uppåt uppmanas att använda munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet så länge det finns en utbredd smittspridning i länet. Om en smittad person befunnit sig på en arbetsplats, uppmanas medarbetare som varit nära den smittade att använda munskydd upp till sju dagar.

"Det allra viktigaste nu är att undvika alla andra kontakter än de du bor tillsammans med"

Förra veckan rekommenderades gymnasieskolorna i länet att bedriva en kombination av när- och distansundervisning under april. I högstadiet ska det lokala smittläget vägas in i bedömningen när huvudmännen beslutar om eventuell fjärr- eller distansundervisning under veckan efter påsklovet.

Undvik nära kontakt än andra du bor med, men det finns undantag från detta. Var går gränsen?

– Det är jättesvårt. Man behöver kanske någon som hjälper en med inköp, några enstaka individer. Vi ser i smittspårningarna att folk träffat få personer, men de har träffat olika personer varje gång. Man ska träffa få och samma gäng hela tiden.

Vad kan du som smittskyddsläkare göra mer om situationen blir ännu allvarligare?

– Min inriktning blir att vi hugger ner smittan där den dyker upp. Det kanske blir starkare lokala åtgärder inom en kommun. Där kan jag bistå olika verksamheter.

På en skala ett till tio där tio är värst, vilken nivå ligger vi på just nu?

– Den där tian flyttar sig hela tiden. Jag skulle nog säga mellan fem och tio, i mitten där någonstans. Sedan får man väga in både kort och lång sikt. På kort sikt är det allvarligt, men på längre sikt kanske det lugnar sig. Vi har öppnat upp för tusentals vaccinationer de närmaste veckorna.

På onsdagen vårdades totalt 42 personer på länets tre sjukhus för covid-19. Fyra av dessa ligger på intensiven.

– Vi har fortsatt hög beläggning och ser ingen vändning i sikte just nu. Jag ser med viss oro inför den stundande påskhelgen och hoppas att alla tar till sig smittskyddsläkarens råd, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

TV: Här ser du hela presskonferensen:

Läs mer