Skärpta krav för gratisluncher i Kalmar – gäller bara take away

KALMAR Artikeln publicerades
Ett 90-tal restauranger i Kalmar kommun erbjuder gratisluncher för gymnasieelever.
Foto: Mats Holmertz
Ett 90-tal restauranger i Kalmar kommun erbjuder gratisluncher för gymnasieelever.

Efter kritik förtydligar Kalmar kommun nu sina krav gällande de subventionerade gymnasieluncherna – de gäller enbart take away.

Från och med måndagen fick gymnasieelever i kommunen äta subventionerat på ett stort antal restauranger i Kalmar. Kommunen betalade 75 kronor per måltid och eleverna den eventuella mellanskillnaden.

Många unga har därför börjat flockas på restaurangerna i staden. Något som bland annat fått smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att reagera.

– Nu när gymnasieskolorna stänger ska man inte samlas på ett ställe och umgås, det motverkar syftet, säger hon till Barometern.

På tisdagen förtydligade Kalmar kommun villkoren för de cirka 90 anslutna restaurangerna. De subventionerade luncherna gäller nu bara take away.

”Detta är ett erbjudande för att möjliggöra att alla gymnasieungdomar får minst ett riktigt mål om dagen även fast skolorna är stängda samt att stödja näringen som är i kris på grund av coronaviruset”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Johan Persson menar att det muntligt från kommunen hela tiden varit just take-away som varit det gällande.

– Men det har varit lite otydligt i helgen. Det har smugit sig in formuleringar som önskvärt. Det fanns oklarheter.

Krögarna får själva avgöra om gymnasieeleverna får sitta på eventuella uteserveringsplatser. Men rådet är att undvika folksamlingar. Martin Bergvall Nilsson, Kallskänken, hade trädgården full med gymnasieelever på måndagen. Så kommer det inte bli framöver.

– De får bara hämta, säger han i ett sms.

LÄS MER:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.