Skandias kapitalförvaltningschef: ”Behövs finanspolitik”

Kalmar Artikeln publicerades

Coronautbrottet har fått världens finansmarknader att skaka, och den här gången finns få incitament att ta till från marknaden själv. Skandias kapitalförvaltningschef Lars-Göran Orrevall sätter större hopp till politiken.

På tisdagen besökte han Kalmar för att prata med kunder och aktiesparare på ett sedan länge inplanerat möte. Tanken var inte att Corona skulle dominera, men efter den stökiga börsmåndagen handlade nästan allt om viruset.

Skandias kapitalförvaltningschef Lars-Göran Orrevall tror att det kan krävas politiska beslut för att mildra effekterna av Coronaviruset.
Foto: Mats Holmertz
Skandias kapitalförvaltningschef Lars-Göran Orrevall tror att det kan krävas politiska beslut för att mildra effekterna av Coronaviruset.

– Så är det ju och många är oroliga för vad det här ska ta vägen. Och jag kan nog säga att det inte bör bli särskilt mycket värre för att det ska utvecklas till en riktig kris, säger Lars-Göran Orrevall.

Att krisen orsakats av en händelse utanför finansmarknadens kontroll gör att marknaden själv har små utsikter till självhjälp.

– Redan innan Coronavirusets utbrott hade vi en ganska svag utveckling i världsekonomin. Många länder har stora statsskulder och låga räntor. Det finns inte så mycket mer för centralbankerna att ta till för att stimulera ekonomin. Nu är det finanspolitik som kan komma att behövas, alltså skattelättnader eller möjligen fördelaktiga lån till företag som riskerar att gå under, säger Lars-Göran Orrevall.

Skandias kapitalförvaltningschef ansvarar för cirka 700 miljarder kronor där Skandia Liv har den största delen med cirka 500 placerade miljarder. Mellan 20-25 procent av de pengarna är placerade i publika aktier – resten utspritt på fastigheter, räntepapper och andra lågriskprojekt.

– Det gör att vi inte är lika känsliga som vissa andra kapitalförvaltare. Vi ansvarar för folks pensioner och det ska vara en trygg och långsiktig placering. Men det är klart att vi märker en smäll som i måndags. Kanske tappade vi en procent av vårt portföljvärde, säger Lars-Göran Orrevall.

Ska småsparare känna anledning till oro?

– Det beror på vilka pengar man handlar med. Normalt sett ska man sitta stilla i båten och framförallt ha en plan med sitt sparande. Om man vid ett sådant här tillfälle upplever väldig stress så har man förmodligen haft en dålig plan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.