Sjukhuspersonal ska bort i ny stor sparplan

- I september kommer jag att presentera mina sparförslag.
Men det handlar om stora och omfattande besparingar. Landstinget måste, en gång för alla få ordning på
ekonomin
Kalmar • Publicerad 22 maj 2003

Landstinget ska spara minst 200 miljoner kronor.

- Jag kommer att lägga ett sparpaket vars innehåll tillsammans kommer att innebära besparingar som är större än behovet. Sedan är det den politiska ledningen som får välja och kombinera vilka delar i paketet som ska genomföras, förklarar landstingsdirektör Johan Assarsson.

För att få ordning, långsiktigt, på landstingets mycket dåliga ekonomi räknar Johan Assarsson att se över olika förslag.

Besparingar är en modell, inkomsthöjningar en annan.

Skattehöjning

- Jag kommer att räkna på vad en skattehöjning och höjda patientavgifter skulle innebära. Men det kommer att krävas besparingar också.

- Vi måste komma bort från den situationen där landstinget småsparar varje år och i stället en gång för alla anpassa vår verksamhet efter ekonomin, fortsätter Johan Assarsson.

Även om Johan Assarsson än inte vill eller kan precisera vilka besparingar som är aktuella är beskedet kristallklart.

Minskning

- En besparing i en sådan omfattning kommer att kräva att vi

minskar både på vår verksamhet och vår personal.

I klartext innebär Johan Assarssons besked att verksamheterna på de tre sjukhusen i länet

på nytt kommer att granskas.

- Vi har i dag ett utbud som är större än behoven. Faktum är ju att länet tappat 10 000 invånare de senaste åren, det gör att den hälso- och sjukvård vi i dag erbjuder kostar för mycket.

Etapper

Alla besparingar kommer troligen inte att genomföras 2004.

- Förmodligen får besparingarna genomföras i etapper under resten av planperioden. Det viktiga är att vi har en god ekonomi i sikte och att vi har nått målet 2006, säger Johan Assarsson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.