Annons

Sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp

Granskningen visade på stora brister. Nu krävs fem sjukgymnaster i Kalmar län på 12,6 miljoner kronor.
Kalmar • Publicerad 24 april 2018

Som Barometern-OT tidigare berättat genomfördes under förra året en grundlig undersökning av verksamheten hos privatpraktiserande fysioterapeuter, sjukgymnaster, som har vårdavtal med landstinget.

Resultatet blev nedslående. I flera fall konstaterade att hos flera saknades journaluppgifter. Hos en av de granskade var endast 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder journalförda.

Annons

Sammanlagt har hittills 25 fysioterapeuter granskats. Landstinget kommer nu att rikta återkrav mot tio av dessa.

För de fem fysioterapeuter som tidigare även anmälts till IVO, inspektionen för vård och omsorg, handlar det om totalt 12,6 miljoner kronor. Fem andra kommer att tvingas betala tillbaka mindre summor.

– Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut. Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid landstinget.

Av de 25 granskade fysioterapeuterna hittades större eller mindre brister hos 16. Med andra ord, två av tre har inte till fullo följt de krav som ställs.

Den genomförda granskningen omfattar de tre senaste åren. Hur det fungerat innan dess är det ingen som vet.

En fråga som kan ställas är hur det kunnat pågå så länge utan att någon reagerat tidigare.

– Vår ingång har inte varit att de vi har avtal med inte sköter sig utan vi har förutsatt att reglerna följs. Systemet bygger på förtroende, säger Sofia Hartz.

Vad händer med de fem fysioterapeuter som anmälts till IVO?

– Vi kan inte säga upp deras samverkansavtal men vi kommer stoppa utbetalningarna till dem tills det de ska återbetala har betalats.

Kan det bli aktuellt med polisanmälan?

Annons

– I nuläget kan vi inte se eller misstänka att något brott har begåtts. Det rör sig snarare om slarv.

Kan det komma något gott ur en sådan här sak?

– Absolut. Efter påpekan har många redan genomfört förbättrat sin verksamhet. Jag tror också att granskningen fungerat som en väckarklocka och att alla inser vad det är som gäller, säger Sofia Hartz.

Peter KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons