Annons

Sjöfartens kvinnor bröt tystnaden om trakasserier

"Det värsta var inte att män tog sig in i hytten, det har nog alla kvinnor ombord upplevt och faktiskt vant sig vid. Trakasserier blev det först när de vägrade att gå.”
Kalmar • Publicerad 17 januari 2018 • Uppdaterad 22 januari 2018

Cajsa Fransson är numera handläggare på Sjöfartsverket, men hon tog sin sjöbefälsexamen i Kalmar och har arbetat tio år till sjöss. Tillsammans med Frida Wigur har hon ställt samman en film med kvinnliga vittnesmål ur sjöfartens eget metoo-upprop, #lätta ankar.

"Våra manliga kolleger har svårt att förstå att vi tycker om vårt jobb precis lika mycket som de, men vi accepterar inte fler sexuella trakasserier”, säger Frida Wigur, initiativtagare till uppropet #lättaankar.
"Våra manliga kolleger har svårt att förstå att vi tycker om vårt jobb precis lika mycket som de, men vi accepterar inte fler sexuella trakasserier”, säger Frida Wigur, initiativtagare till uppropet #lättaankar.Foto: Mats Holmertz

Filmen visades vid den heldagskonferens om sexuella trakasserier inom sjöfarten som hölls på Sjöfartshögskolan under onsdagen. Tjejer läste upp olika vittnesmål om allt från taskiga kommentarer till grova övergrepp.

Annons

– Filmen öppnade hela konferensen och efteråt blev det lite tryckt stämning, säger Frida Wigur, initiativtagare till #lättaankar-gruppen.

– En del sa ”oj, har det här verkligen hänt”, medan andra inte var så överraskade.

– Det är egentligen så sjukt vad man har vant sig vid, men jag vet faktiskt inte hur många snoppar jag har tvingats se på jobbet, säger Cajsa Fransson.

– Till sjöss heter det att man ska vara spantad för traden, och det betyder att man får ta den skit som kommer.

Det var i slutet av november förra året, efter metoo-uppropet, som kommentarerna från manliga kolleger började ramla in på Facebook.

– Först försökte jag förklara och berätta om egna erfarenheter, men det ledde bara till nya påhopp och kommentarer om att jag måste tåla lite, säger Frida Wigur.

– Där någonstans fick jag nog, startade en stängd grupp dit jag bjöd in en 30-40 kvinnliga sjömän. Nästa dag var vi 300.

Gruppen #lättaankar växte snabbt, och nu rymmer den 1 200 kvinnliga sjömän och sjöbefälsstudenter. Den är helt stängd för män för att kvinnorna som delar med sig av sina berättelser ska känna sig trygga.

Onsdagens visning var den första, men #lättaankar-gruppen ska fortsätta delta i diskussionen om sexuella trakasserier till sjöss, närmast på en fortsättningskonferens i Stockholm den 19 mars.

– Så bollen är i rullning, säger Cajsa Fransson.

Här saknas innehåll

Annons

Birgitta HultmanSkicka e-post
Mats HolmertzSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons