Sjöfartens kvinnor bröt tystnaden om trakasserier

Kalmar Artikeln publicerades

"Det värsta var inte att män tog sig in i hytten, det har nog alla kvinnor ombord upplevt och faktiskt vant sig vid. Trakasserier blev det först när de vägrade att gå.”

Cajsa Fransson är numera handläggare på Sjöfartsverket, men hon tog sin sjöbefälsexamen i Kalmar och har arbetat tio år till sjöss. Tillsammans med Frida Wigur har hon ställt samman en film med kvinnliga vittnesmål ur sjöfartens eget metoo-upprop, #lätta ankar.

Foto: Mats Holmertz
"Våra manliga kolleger har svårt att förstå att vi tycker om vårt jobb precis lika mycket som de, men vi accepterar inte fler sexuella trakasserier”, säger Frida Wigur, initiativtagare till uppropet #lättaankar.

Filmen visades vid den heldagskonferens om sexuella trakasserier inom sjöfarten som hölls på Sjöfartshögskolan under onsdagen. Tjejer läste upp olika vittnesmål om allt från taskiga kommentarer till grova övergrepp.

– Filmen öppnade hela konferensen och efteråt blev det lite tryckt stämning, säger Frida Wigur, initiativtagare till #lättaankar-gruppen.

– En del sa ”oj, har det här verkligen hänt”, medan andra inte var så överraskade.

– Det är egentligen så sjukt vad man har vant sig vid, men jag vet faktiskt inte hur många snoppar jag har tvingats se på jobbet, säger Cajsa Fransson.

– Till sjöss heter det att man ska vara spantad för traden, och det betyder att man får ta den skit som kommer.

Det var i slutet av november förra året, efter metoo-uppropet, som kommentarerna från manliga kolleger började ramla in på Facebook.

– Först försökte jag förklara och berätta om egna erfarenheter, men det ledde bara till nya påhopp och kommentarer om att jag måste tåla lite, säger Frida Wigur.

– Där någonstans fick jag nog, startade en stängd grupp dit jag bjöd in en 30-40 kvinnliga sjömän. Nästa dag var vi 300.

Gruppen #lättaankar växte snabbt, och nu rymmer den 1 200 kvinnliga sjömän och sjöbefälsstudenter. Den är helt stängd för män för att kvinnorna som delar med sig av sina berättelser ska känna sig trygga.

Onsdagens visning var den första, men #lättaankar-gruppen ska fortsätta delta i diskussionen om sexuella trakasserier till sjöss, närmast på en fortsättningskonferens i Stockholm den 19 mars.

– Så bollen är i rullning, säger Cajsa Fransson.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.