Sista bilen besiktigad

Efter 39 år som bilprovare gick Alvar Fröding hem från det jobbet för sista gången på valborgsmässoaftonen.
Kalmar • Publicerad 2 maj 2003

Men sitt andra jobb, sportjobbet på Sveriges Radio Kalmar, det tänkte han behålla så länge det bara går.

- Jag blir väl kvar där tills jag blir 110 eller så, säger Alvar Fröding.

Jobbet som bilprovare började han med mest av en tillfällighet 1964 i Oskarhamn.

- Då visste jag inte riktigt vad bilprovningen var för något. Men ett par veckor efter att jag skickat in min ansökan bar det i väg till Västerås och besiktningsskolan där, säger han.

I fyra år blev han kvar i Oskarshamn, innan det blev två år i Nybro och sedan 33 år på bilprovningen i Kalmar. Trots de många åren i Kalmar valde han att göra sin sista arbetsdag i Oskarshamn, där hans bana som bilprovare tog sin början.

På 39 år som bilprovare har han hunnit med att besiktiga sisådär 120 000 bilar och han har räknat ut att om varje bil är fyra meter lång och alla 120 000 bilarna skulle ställas på en lång rad skulle de nå ända till Kanarieöarna ungefär.

Han öser lovord om sitt yrke och sin arbetsplats, och alla möten med bilägarna.

- De har lärt mig så mycket, ibland har det varit någon biodlare som pratat om sitt jobb, någon annan gång en veterinär.

Han återgår till att besiktiga den Volvo han håller på med. Stänger motorhuven, kör fram för att testa bromsarna fram och bak och fortsätter sedan att besiktiga bilen underifrån.

Bara några timmar återstår innan ett 39-årigt arbetsliv är slut och en festlig måltid väntar.

Karin Ahlgren

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.